Naučnici otkrili što je pravi uzrok prijevremenog porođaja

novoridjence

Čak 15 milijuna beba godišnje rodi se prerano širom svijeta. U velikom istraživanju u kom je sudjelovalo 50.000 trudnica, međunarodni tim stručnjaka definirao je šest gena koji određuju dužinu trudnoće, odnosno trenutak kada će se beba roditi.

- Po prvi puta imamo trag kojim treba ići kako bi razumjeli uzroke prijevremenog porođaja i pronašli lijek, rekla je doktor Luis Mulja, šefica Prenatalnog instituta dječije bolnice u Ohaju koja je pomogla u istraživanju, prenosi bebe.avaz.ba.

Dodaje kako se već dugo zna da se uzrok prijevremenih porođaja krije u kombinaciji gena i uticaja iz okoline, ali sada konačno struka ima saznanja o tome koji geni utiču na to, pa i da jedan od njih određuje na koji će način tijelo koristiti selen - mineral koji se nalazi u tlu, u mesu i plodovima mora, a uveliko doprinosi očuvanju trudnoće.

Također je otkriveno i da zidovi materice imaju mnogo veću ulogu u očuvanju trudnoće, što se do sada mislilo, da geni odgovorni za termin porođaja dolaze s majčine strane. U ovoj studiji sudjelovale su samo trudnice iz Europe.