Na što paziti: simptomi gripe kod djece dolaze iznenada, ali možete brzo djelovati

 Na što paziti: simptomi gripe kod djece dolaze iznenada, ali možete brzo djelovati
To je povratak sezone gripe, koja traje od studenog do ožujka. Dobro je znati koji su simptomi gripe kod djece i što učiniti ako vas gripa "pokosi".
Koji su simptomi gripe kod djece?

Najčešći simptomi gripe su: vrućica (iako ne uvijek), kašalj, upaljeno grlo, curenje nosa ili začepljen nos, bolovi u mišićima ili cijelom tijelu, glavobolja, umor, ponekad povraćanje i proljev. Češće se pojavljuju kod djece nego kod odraslih.

Međutim, simptomi se mogu mijenjati čak i unutar jedne obitelji. Dijete može imati groznicu, kašalj i povraćati dok stariji brat ili sestra mogu imati groznicu, glavobolju, upalu grla i teške bolove.

Mnogi od njih se preklapaju sa simptomima prehlade, ali počinju drugačije. Kod prehlade simptomi se polagano pojavljuju. Ponekad dobijete groznicu nekoliko dana, a ponekad ćete postati promukli i izgubiti glas, ali obično se djeca još uvijek osjećaju dovoljno dobro da se igraju i pohađaju školu kod prehlada. Prosječno trajanje prehlade je 7 do 10 dana, iako je ponekad potrebno dva tjedna ili više da se sve povuče. S druge strane, gripa dolazi iznenada. Svi simptomi dolaze odjednom, nema ničeg postupnog kod dolaska gripe.
Na koje simptome morate obratiti pažnju?

Nažalost, ne postoji lijek za gripe. Većinu vremena, liječenje zdrave djece s gripom je pomaganje kod simptoma: tekućina, odmor, lijekovi za snižavanje temperature...

Posebno pratite djecu mlađu od 5 godina, a osobito mlađu od 2 godine, kako ne bi došlo do komplikacija. Također, djeca koja su pretila ili bolesna, imaju bolesti srca, astmu, dijabetese, mogu imati koristi od antivirusnog liječenja u ranom stadiju.

Crvene zastave za odlazak liječniku su: teško disanje, plava boja kože, dehidracija, ekstremni umor, razdražljivost, groznica s osipom ili produženo trajanje simptoma. Kod dojenčadi obratite pažnju i ako jedu manje, imaju poteškoće s disanjem, nema suza kad plaču ili imaju znatno manje mokrih pelena nego što je normalno.