Muškaraci na porodiljni, žene natrag na posao

trudnoća, porodiljni, trudnice, muškarac, godišnji odmor, bebe, trudnoća, porod, porodilje, trudnoća, trudnice, šansa, beba, trudnoća, smijeh

Za to su vrijeme muškarci često bili odsutni iz kuće kako bi zaradili dovoljno za život svoje obitelji. Od tada do danas, stvari su se uvelike promijenile, mogli bi reći da su muškarci i žene zamijenili uloge.

Emancipacija i borba za ženska prava učinile su žene zaposlenijima, tako da je danas u takvim slučajevima teret podizanja obitelji na muškarcima, koje više nije iznimka, već pravilo.

Ravnopravnost među spolovima inicirala je i spektar promjena u suvremenim obiteljima koje više nisu samo rezultat nužde. U Švedskoj čak sedamdesetak posto muškaraca koristi porodni dopust umjesto svojih partnerica i više su uključeni u život djece. Također i kod nas je pojavio taj "trend", gdje se na takav korak u posljednjih desetak godina odlučilo njih čak nekoliko tisuća muškaraca, te traži pravo na korištenje dodatnog poroda, znači drugih šest mjeseci.

Oni postaju ti koji ujutro djeci vežu vezice na cipelama, spremaju ima doručak, te ih voze u vrtić ili školu. Iako se mnogo njih odlučuje na takav korak iz ekonomskih razloga, dosta njih to stvarno i želi.
Žene su postale čelnice tvrtki i čini se logičnijim da suprug preuzme njihove dužnosti nego da dijete odgajaju dadilje i ustanove. Moglo bi se reći da se i većina toliko dobro snašla da se sada dio zaposlenih majki osjeća pomalo isključenim, jer se djeca bolje razumiju s ocem.

No ipak, majke su još uvijek dominantnije kad je riječ o skrbi za malu djecu, pa se očevi koji u svojim obiteljima preuzimaju tu odgovornost često nađu na sastancima ili drugim okupljanjima okruženi ženama, te postanu zbunjeni.

Mnogi su u dvojbi da li se tada uključiti u njihove razgovore o dječjim tegobama i kuhanju, ili se držati po strani. Drugi je, a mnogima i najveći problem, izolacija od društva. Ali psiholozi upozoravaju da se ne ode u krajnost, jer dijete ipak treba oba roditelja. Stoga, bitno je da oboje podjednako sudjeluju u odgoju djeteta, jer je za njega najbolje da roditelji dijele skrb, a ne da zamijene uloge.

IZVOR: frendice.hr