Mostar: Počinje gradnja prihvatilišta za djecu bez roditelja iz cijele BIH

Mostar: Počinje gradnja prihvatilišta za djecu bez roditelja iz cijele BIH

Bit će to smještaj, kaže Giuseppe Castellano, za one koji nakon napunjenih 18 godina moraju napustiti domove za nezbrinutu djecu, a nemaju kamo otići. "Do 20. rujna trebao bi početi projekt gradnje prihvatilišta u Mostaru i predviđeno je da traje tri godine.

Financirat će ga naša organizacija i Vlada Italije u ukupnoj vrijednosti od tri milijuna maraka. Prihvatilište će biti u Mostaru, ali za djecu iz svih krajeva BiH", kaže predsjednik "Luciano Lamme". Sličan objekt trebao bi zaživjeti u Banjoj Luci, kaže Castellano, a čekaju se potrebna odobrenja. Tijekom jučerašnjih razgovora s predstavnicima Saveza sindikata RS-a udavio je nastavak posjeta i boravka djece iz RS-a i FBIH na Siciliji, a koja su bez jednog ili oba roditega, te iz socijalno ugroženih obitelji. Okončan je i 37. posjet djece iz BiH Italiji i kroz ovaj projekt prošlo je do sada njih 12.850, a u planu je i nastavak ove akcije za vrijeme zimskih raspusta.

Valja naglasiti kako su dosad djeca bez roditeljske skrbi nakon osamnaeste godine bila prepuštena sama sebi, odnosno najčešće ulici zbog čega je realizacija projekta neophodna. (VL)