Mogu li djeca mlađa od dvije godine gledati televiziju i koliko dugo?

gledanje tv

Ali, s obzirom na to u kakvom svijetu živimo, kad-tad će gledati televiziju. Nažalost, to se ne može izbjeći. Ali, je li stvarno u redu da skroz mala djeca, mlađa od dvije godine provode vrijeme uz TV?

Obično se ne preporuča djeci mlađoj od dvije godine starosti da gledaju televiziju, ali nedavno je Američka akademija pedijatrije došla do zaključka kako bi djeca mlađa od 18 mjeseci trebala izbjegavati sve vrste ekrana. Mobitele, tablete pa tako i televizijski ekran. Za djecu od 18 do 24 mjeseca je malo televizije u redu, ukoliko se radi o kvalitetnom programu i naravno uz budno oko roditelja.

Sve ovisi o samoj djeci i kako se ona ponašaju te koliko sama televizija utječe na njih. Ovo je opet dužnost roditelja da prepoznaju moguće opasnosti. Doktor Danelle Fisher kaže kako se slike na ekranu pomiču duplo brže nego što to mladi mozak može procesuirati, a dodao je i kako djeca ispod dvije godine bolje uče preko statičkih predmeta kao što je igranje igračkama ili gledanje slikovnica.

Samo pod budnim okom roditelja

S druge strane, doktor Gene Beresin kaže kako je nemoguće potpuno zabraniti televiziju jer su ekrani posvuda. Važno je da roditelji budu uz djecu dok gledaju i da paze da je sadržaj uvijek primjeren. Vijesti nisu dobar sadržaj za djecu. Treba biti oprezan i pratiti kako dijete reagira na sadržaj te je li mu prenaporno. Neka djeca mogu postati razdražljiva ili agresivna i onda je vrijeme za prestanak gledanja televizije. Važno je i vrijeme provedeno gledajući u ekran. Fisher kaže kako je 30 minuta dnevno i više nego dovoljno.

Stručnjaci se slažu kako je najbolje da, ukoliko možeš, onemogućiš gledanje televizije maloj djeci. Nije problem, ako se nađu pred televizijom na nekoliko minuta, ali to onda mora biti pod kontroliranim uvjetima.

Izvor: net.hr