Mame otkrile: Evo kako se osjećamo zbog polaska naše djece u prvi razred

djeca rast, škola, neupisivanje, kazna, prvašići, polazak , polazak u školu

Početak nove školske godine sve je bliže, a time i uzbuđenje onih koji prvi put kreću u školske klupe. Bez obzira na to što ovogodišnji prvašići kreću na nastavu po novom programu Škole za život, uzbuđenje je jednako kao i svake godine.

Upitnici nad glavama, pozdravljanje s vrtićkim danima, važnost nove prilagodbe samo su neke od situacija s kojima se nose ne samo oni nego i njihovi roditelji. Ipak je na pomolu jedna potpuno drugačija etapa od one na koju su navikli do sada.

Netom prije polaska u pustolovinu života, s nama su svoja promišljanja, strahove i uzbuđenje podijelile dvije mame: Marina Šandrovčan, voditeljica jedne poznate knjižare, i Ana Zibar, blogerica i youtuberica iza kanala Ženski svijet. Njihovi sinovi za nekoliko dana kreću u prvi razred.

Marina Šandrovčan majka je dvojice sinova, od kojih stariji Jura ove godine kreće u treći razred osnovne škole. Iako je samim time iza nje već jedno iskustvo prilagodbe na školski život, ne krije da je jednako uzbuđena i ovaj put.

Istodobno sam uzbuđena, sretna, uplašena. Pokušavam uživati u svakom dijelu Tomina odrastanja, no kako je Toma jako živahno dijete, strah me je njegove prilagodbe na školu. Hoće li biti koncentriran i miran 45 minuta, hoće li mu biti dosadno, naporno, teško? Hoće li uspjeti razviti osjećaj odgovornosti za školu i radne zadatke? pita se Marina.

Uzbuđenje ne krije ni Ana Zibar, iako se nalazi u ponešto drugačijoj situaciji. Naime, njezin stariji sin Vito ove godine kreće u prvi razred Waldorfske škole u kojoj se nastava temelji na waldorfskoj pedagogiji čiji je cilj težnja za usklađivanjem djetetovog duhovnog i zemaljskog dijela.

Kada je došlo vrijeme za razgovor o školi, rekla sam mu da je sada vrijeme za neke nove životne stranice i vrijeme u kojem će naučiti puno više o životu i svemu što će mu biti potrebno kroz život. Objašnjavam mu kako je to odlično i kako će svaki dan biti pametniji za novo znanje i iskustvo te da će već sljedeće ljeto znati puno više nego ovo sada. Zna i to da će u školi morati boraviti duže nego što je to bilo u vrtiću ili maloj školi, govori nam mama Ana.

Iako pred njime o školi govori samo s pozitivnom notom, što se i preporučuje svim roditeljima, u sebi itekako osjeća strah.

Priznajem da sam istodobno uzbuđena, ali i u velikom strahu jer kako za njega tako i za mene i za čitavu našu obitelj počinje jedno novo životno razdoblje. Još nas uvijek drži nostalgija za vrtićkim danima, no vjerujem da će i novi period biti lijep. U konačnici, nama ljudima je u prirodi da se bojimo novih stvari i situacija. 

Polazak u prvi razred velika je promjena za čitavu obitelj. 

Baš kao ni Ana, ni Marina nije inzistirala na tome da dijete prije polaska u školu mora znati čitati i pisati. Obje su odradile pripreme kupovine potrebnog pribora, a sve ostalo prepustile tempu djeteta.

Kupili smo torbu, pisaći stol za kutak za učenje te osnovne sitnice za nastavu. Stariji sin Jura mlađeg je već dvije godine upućivao na događanja u školi. Zna što ga ondje očekuje, kako i zašto treba učiti, da će upoznati novu učiteljicu, nove prijatelje i slično. Zato se nadam da će prvi dani prilagodbe proći što bezbrižnije, govori nam Marina.

Kako dalje ističe, prvi dan nastave proći će u obiteljskom tonu pa će čitava obitelj otpratiti Tomu u novu pustolovinu.

Za taj prvi dan u školi je predviđena mala priredba te upoznavanje s učiteljicom, novim prijateljima i općenito školom. Taj prvi dan, koji ćemo zauvijek pamtiti, zapečatit ćemo obiteljskim odlaskom na sladoled.

zadovoljna.hr