Majka dijete staro par tjedana odvikla od pelena

Majka dijete staro par tjedana odvikla od pelena

Koliko ste novca potrošili na pelene? Ako i nemate iskustva s tim, sigurno imate prijateljicu koja se žalila na cijenu. No, što se mora nije teško? Mama Ana Sušić na pelene svog djeteta nije potrošila niti približno novca koliko roditelji obično potroše, jer je ona svog Vedrana već nekoliko tjedana nakon rođenja potpuno odvikla od pelena, piše Večernji list.

Stručnjaci ne podupiru ovu ideju:
"Bilo kakva preuranjena kontrola kod djece nije dobra. Nije primjereno kod djeteta prije navršene dvije godine poticati kontrolu mokrenja i stolice. Posljedica može biti da kasnije, kad je primjereno vrijeme za odvikavanje od pelena, djeca nekontrolirano obavljaju nuždu," rekla je pedijatrica dr. Ružica Jurlina. Svjesnost se po tom pitanju kod djece razvija od navršene 2. do 3. godine.

Tridesetogodišnja Ana naučila je iz dana u dan slušati i uvažavati signale koje joj dijete odašilje, pa kad bi dijete zaplakalo, najprije bi mu ponudila obavljanje nužde, odnosno 'eliminaciju', zatim dojenje, pa tek onda ostalo. Dijete bi primila u položaj nalik čučećem, kako roditelji znaju primiti dijete i kad je starije, a obavlja nuždu negdje gdje nema zahodske školjke.

Kad bi dijete postavila u položaj, dala bi mu znak da može početi. Neki koriste zvuk šuštanja, a ona se odlučila za riječi 'pi-pi, ka-ka'. Već nakon dva dana njen Vedran je povezao zvuk s položajem i počeli su (uz par nezgoda) uspješno surađivati. Ona i suprug s vremenom su po pokretima i određenom zvuku mogli raspoznati kada je vrijeme za eliminaciju. Puno je lakše, naime, djetetu izbaciti stolicu u takvom položaju nego, naprimjer, ležeći na leđima. Ideja bespelenaštva u moderni je svijet stigla preko Amerikanke koja je posjetila afričko pleme gdje mame gotovo cijeli dan nose dijete u maramama, te znaju kad ono treba obaviti nuždu. Ana je o bespelenaštvu čitala na internetu dok se pokušavala informirati o privrženom roditeljstvu, a i danas je ponosna na ostvarenu komunikaciju s djetetom, te sretna što se rjeđe nego druge mame susretala s osipima i iritacijama bebine kože, te što nije prošla fazu 'odvikavanja od pelena'. Net.hr