Kućni ljubimac i obitelj

Jednom kad vam se kućni ljubimac "zavuče" pod kožu, zauvijek ste zarobljeni. Tada se ne nervirate puno zbog kuće pune dlaka, jurnjave oko stola i iskopanih rupa u vrtu. Sve nedaće zasjeni smijeh koji životinje tako lako izmame od svojih vlasnika. Roditelji koji nisu imali prilike odrastati uz nekog kućnog ljubimca teže će se odlučiti na njega kad ih dijete maznim okicama pokušava nagovoriti da, na primjer, udome izgubljenu macu.

No, zato će oni koji su se naviknuli na društvo kućnih ljubimaca od malih nogu teška srca moći reći ne i, ako imaju minimalne uvjete da maci osiguraju topli dom, to će vjerojatno i učiniti. Pa makar to na kraju značilo da se većinom sami moraju brinuti za nju.

Što ako nemate iskustva s kućnim ljubimcem?

Roditeljima bez iskustva s kućnim ljubimcima trebat će neko vrijeme da doznaju što je sve potrebno nabaviti prije nego što udome psa, mačku, kanarinca, ribicu, kornjaču ili koju drugu životinju i svakako će morati uložiti i određenu svotu novca da to sve osiguraju. Nemojte nabavljati nikakvu životinju samo zato što to želi vaše dijete jer vi ste ti koji ćete se morati najviše angažirati oko nje. Bitno je da i vi sami volite životinje i da se uz njih osjećate dobro. I da, po mogućnosti, niste na njih alergični. Pokušajte to doznati prije nego što nabavite životinju, jer nakon što je dijete zavoli, bit će mu veći šok što se od nje mora rastati, nego da je nikad nije ni imalo.

Pozitivni učinci ljubimaca na dijete

Ako se dijete zajedno s roditeljima brine o ljubimcu, stječe osjećaj kompetentnosti, što je vrlo važno za izgrađivanje djetetova samopoštovanja. Pritom treba voditi računa o djetetovoj dobi i njegovim mogućnostima. Trogodišnje dijete neće moći izaći na kraj u šetnji s većim psom, no to ne znači da ne može napuniti posudicu s vodom, ponuditi mu poslasticu ili četkati dlaku. Osim toga, tu su i mnogobrojni drugi pozitivni učinci:

 

dijete razvija osjećaj odgovornosti i tolerancije

privrženost prema životinji obogaćuje djetetov emocionalni život

dijete uči poštivati životinjski svijet, prirodu i općenito živa bića

razvija se samopoštovanje

stabilniji je imunološki sustav

razvija suosjećanje i prema drugim živim bićima (ne samo životinjama)

poticanje nesebičnosti (dijete s ljubimcem dijeli hranu, igračke...)

jačanje djetetove muskulature i koordinacije dok prati životinju

učenje o stvaranju potomstva (ako imate ženku koja izlegne mlade)

družeći se s ljubimcima djeca postaju smirenija i uravnoteženija

šećući sa psom, dijete lakše stječe nove prijatelje i ima zanimljivu temu za razgovor s vršnjacima. 


Izvor :  roditelji.hr