Katolička Crkva nikad neće blagosloviti istospolni brak

gay pride
gay pride
U utorak je talijanski ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano zapovjedio gradonačenicima da prestanu priznavati valjanost istospolnih brakova sklopljenih izvan zemlje, što je izazvalo val prosvjeda boraca za ljudska prava i lokalnih dužnosnika.

"Moramo biti iskreni", rekao je u četvrak Francesco Coccopalmerio, najviši vatikanski stručnjak za crkveno pravo, kad su ga pitali hoće li Crkva ikada dopustiti "neku vrstu blagoslova" za gay parove.

"Za nas, a i ne samo za nas nego i za ljudsku kulturu općenito, u brak ulaze muškarac i žena", rekao je na razgovoru o sinodi dvjestotinjak rimokatoličkih biskupa koji raspravljaju o obiteljskim pitanjima.

Kardinal je rekao kako Crkva ne osuđuje homoseksualne parove i smatra ih ljudima dobre volje.

"Ali blagosloviti takve zajednice... Reći da su one poput (heteroseksualnih) brakova, to nikad. Razlog je jednostavna logika i identitet. Blagosloviti ih ne bi bilo u skladu s našim viđenjem kršćanske doktrine", rekao je.

Papa Franjo lani je rekao kako Crkva mora biti suosjećajnija prema homoseksualcima: "Ako je neka osoba gay i traži Boga, tko sam ja da mu sudim?"

No i tada je ponovio da, iako se prema homoseksualcima treba odnositi s poštovanjem, a homoseksualne tendencije nisu grešne, homoseksualni čin jest.

Hina