Kako organizirati svoju obitelji i dovesti je u red u tri koraka?

Kako organizirati svoju obitelji i dovesti je u red u tri koraka?
Školski režim počinje za nekoliko dana, a s njim i sav onaj svima poznati kaos - nagovaranje klinaca da ustanu iz kreveta, žurbe i kašnjenja u školu i na posao, izvršavanje obaveza, nemoguća misija odlaska na rani počinak...i tako u krug, iz dana u dan.

Do konca tjedna u vama nema ni trunke energije, a nagodišnji odmor koji nije bio tako davno, već ste potpuno zaboravili...

Može li sve to biti drugačije? Naravno da može! Donosimo vam tri savjeta koja će vam pomoći da organizirate svoju obitelj i preživite školsku godinu.

1. Malenim koracima do velikih rezultata
Prvi korak do organizirane obitelji je održavanje tjednih obiteljskih sastanaka. S njima je najbolje početi koji tjedan prije početka nove školske godine kako bio se svi članovi navikli na novu rutinu. Jasno dajte do znanja svojim klinicma, ali i partneru danema glupih pitanja ili zamisli.

Odredite obiteljske ciljeve i zapitajte se gdje se nalazite u odnosu na realizaciju istih. Primjerice, cilj mogu biti dobri ili bolji rezultati u školi, više fizičke aktivnosti, više zajedničkog druženja. Ako je ovo prvo, prioritet je izvršavanje školskih zadataka i domaćih zadaća.

Već idući tjedan na obiteljskom ćete sastanku razgovarati o koracima koje stenapravili. Na koncu, ako se određene stvari izjalove, obiteljski sastanak ostat će vrijeme u kojem se konstruktivno družite sa svojim nabližima i učvršćujete veze te razgovarate. Na tim ćete sasancima definirati prioritete i slavti uspjehe :)

2. Napravite plan
Drugi korak je - rutina. Brojne studije su pokazale da ljudsko biće mora imati određenu rutinu kako bi dobro funkcioniralo. Svakodnevna i zdrava rutina odi do kvalitetnijeg sna, a i čini vašu djecu mirnijom i fokusiranijom. No, kako postići rutinu? - Kvalitetnim planom za koji će vam trebati neko vrijeme da ga napravite.

Promotrite svoju svakodnevicu i uzmite u obzir sve elemente kod izrade plana - koji su vam prioriteti, vrijeme za odmor obitelji, vaše vrijeme. Rasteretite se kućanskih obveza tako što ćete ih delegirati ostalim članovima kućanstva. Njih će to naučiti odgovornosti, a vama osigurati vrijeme za nešto drugo.

Kako biste napravili kvalitetni plan, podijelite dan u periode od pola sata i ispišite što sve radite u tim periodima. Uvidjet ćete da ima praznog hoda ili prevelikog utroška energije. Sve dobro analizirajte i stavite na papir.

3. Uskladite se s partnerom
Digitalno doba pruža nam razne mogućnosti i olakšava život. Nudi savršene alate za organizaciju. Skinite aplikaciju za organiziranje i podijelite ju sasvojim ukućanima ili s partnerom.

Zapišite u kalendar zajedničke i svoje osobne obveze - primjerice odlazak na pjevanje, trening ili kavu s prijateljicom. Ako je sve uneseno u kalendar neće se dogoditi nesporazumi i bolje ćete funkcionirati kada se uskladite. Korak dalje je da se vi i partner dogovorite da u isto vrijeme pregledavate svoj kalendar.

Kako biste pratili razvoj svoje obitelji u novom, učinkovitijem smjeru, vodite dnevnik - napišite kako je prošao dan i jeste li izvršili sve što ste planirali. Gdje ste pogriješili ili propustili nešto te što vasje veselilo. Vidjet ćete kako se stvari lijepo razvijaju i kako imate sve više vremena jedni za druge.