Kako brak djeluje na žene, a kako na muškarce?

Dugotrajni brak koji nije prekinut razvodom pogoduje zdravlju žena jer ih štiti od srčanih bolesti. Muškarci pak koji su rano stupili u brak mogli bi patiti od različitih kroničnih upalnih procesa. Sve to rezultati su istraživanja znanstvenika sa sveučilišta Princeton koji su objavljeni u LiveScienceu.

Znanstvenici su proučavali biološke faktore rizika ili znakove da bi jedan od partnera mogao imati problema za vrijeme braka. Koristili su se podacima National Social Health and Aging Projecta, a proučavali su bračnu povijest i zdravstvene faktore 528 žena te 534 muškarca.

Kako bi izmjerili zdravstveni rizik, znanstvenici su proučavali kardiovaskularne komponente poput visokog krvnog tlaka, nepravilnog rada srca te ostalih bolesti povezanih uz taj sustav. Također su proučavali elemente koji dovode do kroničnih upalnih procesa. Uočeno je da u tom smislu brak više odgovara ženama nego muškarcima.

No neka prijašnja istraživanja pokazala su zapravo obrnutu situaciju - da su muškarci puno zdraviji u braku nego žene. Odgovor na pitanje kome više odgovara brak očito nije jednostavno dati i vjerojatno je, kao i kod mnogih drugih stvari u životu, zapravo sve stvar pojedinaca.

Tportal.hr