Je li moja beba gladna i žedna?

Bebač

Kada vaša, tek rođena beba plače često, a tek ste ju nahranili, jednostavno ne možete ne pitati se „imam li dovoljno mlijeka“ ili „je li moje mlijeko dovoljno jako“ (ovo drugo pitanje jednostavno ne može biti točno, makar se u vrijeme vaših mama smatralo istinitim). Da, moguće da je vašu bebu koju prirodno dojite treba hraniti svakih dva sata, a pod tim se podrazumijeva dva sata od početka jednog hranjenja do početka drugog hranjenja, a ne dva sata između hranjenja.

U prvim tjednima nakon rođenja, bebin želudac je veličine ping-pong loptice i jednostavno ne može odjednom primiti velike količine mlijeka i prema tome izdržati dulje razmake između hranjenja, bilo da se radilo o danu, bilo o noći.
Bebe svojim sisanjem reguliraju količinu i prema tome i sastav vašeg mlijeka, što će se mijenjati kako beba raste (njihovi želuci rastu i mogu primiti više mlijeka, pa će prema tome i trebati veće količine mlijeka).

I dok postoji mogućnost da ćete dobiti savjet da regulirate bebine obroke u pravilnim intervalima, isto tako postoji mogućnost da to neće biti moguće, a vaši pokušaji će samo rezultirati nepotrebnim plačem (česti rani signali gladne bebe su vrpoljenje, roktanje i okretanje prema vašim prsima).

Količina će se povećavati


Postoji mogućnost da će se s bebinim naglim rastom, koji se može dogoditi između šest tjedana i tri mjeseca, i bebin apetit naglo povećati, što može dovesti do žestokih negodovanja ako ona nije sita. Naime, većina beba udvostruči svoju težinu do šestog mjeseca starosti, a utrostruče u godini dana.

Dakle, ako vaša beba naglo počne zahtijevati veće količine mlijeka, to ne znači da nemate dovoljno mlijeka, nego da ćete ju morat češće hraniti nekoliko dana, kako bi se proizvodnja mlijeka prilagodila na novu, veću količinu. Ukoliko ćete bebi dati bočicu umjesto da siše, vaše dojke neće primiti poruku da su potrebne veće količine mlijeka, jer beba neće imati potrebu da isprazni dojke.

Je li beba gladna ili samo žedna?


Kada beba zaplače, u biti ne znate da li je gladna ili žedna, no ono što je nevjerojatno, ona sama može regulirati tip mlijeka koji joj je potreban, ukoliko joj dopustite da sama postavi tempo. Naime, sastav mlijeka se mijenja tijekom dojenja. Prvo mlijeko je rijetko, nešto poput obranog mlijeka, koje će utažiti bebinu žeđ. Zbog toga, bebe u ljetnim mjesecima mnogo češće treba dojiti.

Ukoliko joj dopustite njezin ciklus, neće joj biti potrebno davati vodu. Kako hranjenje napreduje, povećava se količina masnoća u mlijeku i mlijeko sve više liči na punomasno mlijeko. Beba će zadovoljiti glad tek nakon dužeg perioda sisanja. Također, beba mora dovršiti sa sisanjem jedne dojke kako bi dobila ono najkvalitetnije mlijeko. Ukoliko joj je dovoljna samo jedna dojka, postoji rješenje kako biste produžili vrijeme između hranjenja. Nakon što ste ju nahranili i nakon što se podrignula, dajte bebi da siše drugu dojku na nekoliko minuta.

Gledajte svoju bebu, a ne sat


Kao što smo i već naglasili, dojenje ne treba biti ustrojeno vašim rasporedom, nego bebinim potrebama, što je i logično. Naime, zadatak njezina tijela je da raste i dobiva na težini. Kada biste sada pogledali sebe kao odraslu osobu koja u principu ne treba dobiti na težini ili pak rasti, ali uz glavne obroke kada osjetite glad pojedete, popijete ili gricnete nešto, to nije ništa drugačije od bebe. Dakle, jedete kada ste gladni, pijete kada ste žedni. Isto tako, vaša glad i žeđ mijenja se u odnosu na vremenske prilike, raspoloženje, zdravlje...

Prosječna beba zahtjeva između 8 do 10 dojenja dnevno, a kada počne ubrzano rasti, možda ćete morati dojiti i do 14 puta dnevno. Dakle, kada dođe i vrijeme povećanog dojenja, uzmite bebu i neku dobru knjigu u krevet i jednostavno radite na povećanju količine mlijeka. Ukoliko vaša beba dobiva na težini, kroz dan potroši između šest i osam pelena, tada su vaše količine mlijeka dostatne za vašu bebu.

zena.hr