Izumljen krvni test, koji pokazuje spol djeteta već u prvom tromjesečju!

Kako krvni test djeluje

Studija koju su vodili američki liječnici i svoja opažanja objavili u časopisu Ginekologija u porodništvo, potvrđuje da je test potpuno učinkovit. Krvni test je nova metoda, koja pokazuje djetetov spol već u prvom tromjesečju pomoću analize majčine krvi. I kako djeluje? Kako su djetetov i majčin krvotok povezani posteljicom, količina crvenih krvnih zrnaca djeteta koji su u majčinom krvotoku je vrlo mala. Krvni test djeluje na način da traži određene gene na Y-kromosomu. Ukoliko ih prepozna, krvni test pokazuje dječaka, ukoliko ga u majčinoj krvi nema to znači da je djevojčica.

Kakva je pouzdanost krvnog testa

Jako važan je podatak, da je metoda krvnog testa 100% pouzdana. U razdoblju od 2003 do 2009 je bilo testitano 200 trudnica. Kod njih 189 je metoda bila uspješna, stoga su s krvnim testom odredili spol djeteta.

Pozitivne stvari krvnog testa 

Voditelj istraživanja tvrdi, da he prednost te metode prijesvega jednostavna. Tradicionalne, straije metode koje sa sigurnošću otkrivaju spol djeteta poput amniocinteze su komplicirane i traumatiziraju trudnicu zbog neugodnih postupaka. Pozitivno pri krvnom testu je i to da omogućuje daljnje testove za otkrivanje kakvih god daljnih mogućih bolesti koji su vezani uz kromosome ili DNA Pomaže liječnicima otkriti downov sindrom ili neke druge bolesti.

Krvni test otvara i neka etična pitanja

Ovakva istraživanja povećavaju mogućnosti zloupotrebe informacija koja se dobiju poslije testiranja. Otvara se prije svega etično pitanje: imaju li roditelji pravo birati spol djeteta? Krvni test osim toga, što otkriva spol djeteta daje i mogućnost nemjernog abortusa iz nemedicinskih razloga.

izvor: intimatemedicine.com.hr