Evo što su odgovorili iz Ferrera i kakva je budućnost Nutelle na policama BiH

nutella
nutella
To je za Avaz.ba potvrđeno iz Ferrera Rochera, iz glavnog distributivnog centra za regiju, koji se nalazi u Zagrebu.

Ekskluzivni zastupnika Ferrera za BiH je kompanije Violeta iz Gruda. Odgovorni za odnose s medijima, menadžer Miro Miloš, nam je potvdio da taj omiljeni proizvod mališana, ali i odraslih širom svijeta, ostaje na policama trgovačkih objekata u našoj zemlji.

- No, radi bolje informacije kontaktirajte Zagreb. Oni su dobili informaciju za medije koju će vam podijeliti - kazao je Miloš.

Za Avaz.ba su  iz Ferrero Zagreba potvrdili da Nutella ostaje na policama u trgovinama širom BiH, ali i regije.

- Sve je krenulo od dezinformacije u medijima da je palmino ulje koje se koristi za visoki sjaj Nutelle, kancerogeno, što ne odgovara istini - kazala je  djelatnica zadužena za medije u Ferrero Zagrebu, koji imaju suradnju sa našom Violetom iz Gruda.

Ona je upoznata sa viješću da su odgovorni iz europskih tijela za kontrolu hrane naveli da je sporno upravo palmino ulje koje se koristi u Nutelli.

- Da, upoznata sam s tim, ali odmah da pojasnim. Važno je samo da se palmino ulje obrađuje na ispod 200 stepnjeva i u tom slučaju se ne smatra kancerogenim. Zbog toga, mi u Nutelli, palmino ulje obrađujemo na nižim temperaturama, tako da su naši potrošači sigurni - dodala je ona, naglašavajući da će nam na mail poslati zvaničan odgovor iz Nutelle Rochera iz Italije.

Ona je na kraju dodala da je Reuters prenio vijest da je italijanski lanac Coop povukao svoju robnu marku zbog palminog ulja, ali da nije riječ o Nutelli.

- Informacija nije najbolje prenesena, a mi, u Nutelli, vjerujemo da je za sve kriva konkurencija. Da pojasnim, danas je opasno živjeti, a ne samo konzumirati Nutellu i slične proizvode - na kraju se našalila djelatnica Ferrera Zagreb.

Odgovor iz Ferrera poslan je portalu Avaz.ba

Na naš mail je iz Italije stigao zvaničan odgovor iz kompanije Ferrero Rocher, koje prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Zdravlje i sigurnost potrošača je apsolutni prioritet i za kompaniju Ferrero i potvrđujemo da su naši Ferrero proizvodi sigurni.

EFSA (Evropska agencija za sigurnost hrane) je analizirala prisutnost zagađivača u velikom broju proizvoda i ulja, navodeći da prisustvo kontaminanata zavisi od ulja i masti koji se koriste, kao i procesima kojima su izloženi.

Iz tog razloga, Ferrero pažljivo bira kvalitetne sirovine i industrijske procese. Njihovo prisustvo (ulja i masti) je na minimum, i u potpunosti u skladu s parametrima koje zahtjeva EFSA.

Osim toga, naša ekipe za kvalitet stalno prati proizvodnju i garantira sigurnost hrane naših proizvoda do potrošača.

Ferrero je pokrenuo kampanju u Italiji kako bismo proslavili 70. godišnjicu postojanja, vodeći računa o kvaliteti proizoda i kombinirajući najbolje sastojke, kao što je palmino ulje, kakao i lješnjaci.

S poštovanjem,

Ferrero d.o.o.