Djeca koja odrastaju s psima imat će manje mentalnih bolesti

Djeca koja odrastaju s psima imat će manje mentalnih bolesti

Za roditelje bi ovo moglo biti jako zanimljivo, novo istraživanje moglo bi vas navesti da konačno pristanete na ono štene.

Djeca koja imaju psa s kojim mogu spavati, razgovarati i igrati se, rjeđe pate od tjeskobe, pokazuje novo istraživanje objavljeno u časopisu Preventing Chronic Disease.

Znanstvenici iz Medicinskog centra Bassett u Cooperstownu, New York, namjeravali su otkriti koliko kućni ljubimac pomaže djeci. Istraživači su zamolili roditelje djece od 4 do 10 godina da sudjeluju u istraživanju o zdravlju, ali i kućnim ljubimcima. 

"Proučavali smo djecu s psom jer je bio najčešći kućni ljubimci i mogli su prikupiti veliki uzorak ispitanika", rekla je znanstvenica i autorica studije, dr. Anne Gadomski za CBS News.

Studija je uključila 370 djece s psima i 273 djece bez psa. Među 58 posto djece s psom, 12 posto njih pozitivno je ocijenjeno na testu za anksioznost, u usporedbi s 21 posto djece koji nisu imali psa.

Gadomski je objasnila da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdili uzroci i posljedice te je dodala da se kućni ljubimci i mentalno zdravlje djece mogu gledati iz preventivne perspektive. 

"Interakcija s prijateljskim psom smanjuje i razinu kortizola, najvjerojatnije oslobađanjem oksitocina, što smanjuje fiziološke reakcije na stres. Ovi hormonalni učinci mogu biti temelj uočene emocionalne i bihevioralne prednosti terapije potpomognute životinjama i kućnih ljubimaca", dalje je objasnila.