Čak i ako se beba smije ne mora značiti da je sretna

Naime, prije bolnih pregleda ili operacija liječnici bebama dosad nisu davali analgetike, smatrajući da im još uvijek nije dovoljno razvijena svijest. Osim toga, već dugo se smatra da žlica šećera može smanjiti bebi bol, zbog toga što se nakon što je dobila šećer izraz lica bebe promijeni. No, beba ipak osjeća bol, čak i ako se izraz njezina lica promijeni.

Liječnici bolnice University College u Londonu mjerili su moždanu aktivnost bebe koja je podvrgnuta bolnom procesu - iz pete su im uzimali krv za pretrage, a rezultat je pokazao da je mozak reagirao na bol, čak i ako se nije promijenio izraz lica bebe.

- Kad bebi date šećernu otopinu, ona će izgledati uspavano. Najvjerojatnije će to biti tek nešto što će im skrenuti pažnju, ali neće utjecati na bol. A postoje i drugi načini da se bebama odvrati pažnja, na primjer maženje ili hranjenje - kaže Judith Meek, stručnjakinja na neonatologiji bolnice u kojoj je provedeno istraživanje.

Osim toga, tolika količina šećera nije nikako dobra za bebe. Ako je beba prerano rođena, mora proći 10 bolnih postupaka dnevno, a ta količina šećera je kao da svaki dan jednogodišnjem djetetu dajete pola limenke coca cole.

preuzeto sa: www.dalje.com