O ovome smo učili još u školi, a danas je potpuno netočno!

zemlja
Saznajte što smo to učili u školskim klupama, no danas znamo da su te ''činjenice'' pogrešne.

Pluton je planet

Ne, nije. Još su krajem 19. stoljeća znanstvenici smatrali da u Sunčevom sustavu postoji deveti planet. Pluton je otkriven 30-ak godina kasnije, potpuno slučajno.

Naime, znanstvenici su smatrali da postoji ''planet X'' jer su njihovi proračuni Uranove i Neptunove putanje ukazivali na mogućnost da postoji ''planet X'' koji utječe na njihovo kretanje.

Clyde Tombaugh iz Arizone uočio je taj novi planet 1930. godine, a Pluton je sve do 2006. godine smatran devetim planetom Sunčeva sustava, kad je Međunarodna astronomska unija (IAU) obznanila da Pluton zbog svoje veličine i orbite ipak ne spada u kategoriju planeta.

Dijamant je najčvršća tvar koja postoji u prirodi

Ni ova ''činjenica'' više ne vrijedi. Dijamant je smatran najčvršćim sve do 2009. godine, kad su pronađene čak tri čvršće tvari.

Jedna od njih je smjesa minerala wurtzita i boron-nitrida (BN), a druga je lonsdaleit, znan kao šesterokutni dijamant.

Primat u ovoj kategoriji preuzeo je na kraju kristalni kubični boron-nitrid, no sve tri supstance su vrlo rijetke u prirodi.

Vještice iz Salema spaljene su na lomači

Da se to nije nikad dogodilo potvrdio je Richard Trask, arhivist koji je proučavao taj grad i to vrijeme. Vještice u Salemu nisu bile spaljene na lomači, nego su ih objesili. Za cijeli nesporazum kriva je Crkva koja je herezu po običaju kažnjavala spaljivanjem.

Izraelski robovi izgradili su egipatske piramide

Ovo je jedna od najraširenijih zabluda i krivih tumačenja, no prava je istina potpuno drugačija. Naime, Židovi nisu ni mogli graditi piramide u Egiptu jer ih u to doba tamo nije ni bilo.

Ovaj mit raširio je navodno bivši izraelski premijer Menachem Begin kad je bio u posjetu Egiptu 1977. godine.

Najnovija arheološka iskopavanja pokazala su da su piramide izgradili sami Egipćani. Taj mukotrpan posao bio je dodijeljen siromašnim stanovnicima, koji su zbog toga u svojoj zemlji bili jako poštovani.

Nedostaje naša poveznica s ostalim primatima

Tako se barem smatralo dok znanstvenici nisu pronašli ''Idu'', kariku koja je nedostajala u lancu evolucije od majmuna do čovjeka.

Odlično očuvan kostur bića starog 47 milijuna godina otkrio je 2009. godine Jorn Hurum.

Otkriće ovog jedinstvenog fosila je jedno od najznačajnijih otkrića stoljeća.

Darwinius masillae, kako su ga nazvali u čast 200 godina rođenja oca teorije evolucije Charlesa Darwina, karika je koja razdvaja naš podred primata, ljude, majmune i čovjekolike majmune, od primitivnijih oblika primata.

Ida je bila duga 53 centimetra i stara između šest i devet mjeseci. Znanstvenici su sigurni da se radi o ženki budući da nema kost penisa (koju imaju svi niži primati).

Kineski zid jedino je djelo čovjeka vidljivo iz svemira

Iako mnogi vjeruju u ovu tezu, ona nije istinita. Godine 2003. opovrgnuo ju je astronaut Yang Liwei, koji je rekao da nije vidio baš ništa od zida.

Postoji pet (ili tri) carstava u klasifikaciji živih bića

Živa bića na zemlji dijelila su se prvo na biljke, životinje i bakterije, a kasnije je podjela bila proširena, pa su bila podijeljena na prokariote, protiste, gljive, biljke i životinje.

No, situacija se mijenja iz dana i dan, a znanstvenici tvrde da bi se sustav trebao proširiti za još nekoliko ''carstava''.

Primjerice, jedno od novijih ''carstava'' čine arhebakterije, koje su prvo stavljene u bakterije, no pokazalo se da je njihov molekularni sastav bitno drugačiji, pa već sada govorimo o šest ''carstava'', a sve upućuje da će ih biti još.

I.La./Business Insider