Nude se plaće od 2.800 eura i slobodne kuće

novi zeland posao
Gradić u očaju traži zaposlene, a uz to, ima i dovoljno pristupačnih kuća u kojima bi potencijalni radnici mogli da žive. Prema riječima gradonačelnika ovog mjestašca Brajana Kadogena u pitanju su mjesta koja su dobro plaćena na različitim pozicijama u tvornicama pilane, sira i mliječnih proizvoda.

Ipak, iz Kaitangate je stigao demanti da je gradska uprava izdvojila značajna sredstva kako bi plaćala potencijalnim radnicima da se presele.

- Kruže priče u svjetskim medijima da ćemo plaćati ljudima 230.000 novozelandskih dolara da se dosele u Kaitangatu i da oko toga kontaktiraju gradonačelnika. Međutim, to je apsolutna neistina -objavljeno je na internet stranici Kaitangate.

S tim u vezi, telefon gradonačelnika se usijao od poziva ljudi iz svih krajeva svijeta, zaninteresovanih za ovu primamljivu ponudu. „Od toga nema ništa, ne zovite gradonačelnika", navodi se na internet stranici.

Ipak, ovaj gradić će ostaje pri svom cilju da popuni upražnjena radna mjesta i sve potencijalne novozaposlene će dočekati raširenih ruku. Inače, prema podacima iz 2014. godine, prosječna plaća na Novom Zelandu iznosi 2.800 eura.