Novinarka se prerušila u prosjakinju u provela eksperiment: Evo od koga je doživjela jedinu neugodnost

prosijacenje

Prerušila se u prosjakinju i sjela pred kapelu na početku zagrebačke Ilice u blizini Trga bana Jelačića i šutjela.

Priznaje da joj nije bilo nimalo ugodno. Prva je, kaže, došepala jedna žena i suznih očiju ubacila dvije kune, govoreći:

- Bogu hvala, da imam više dala bih, rekla je.

Na upit prerušene reporterke živi li od mirovine, gospođa je odgovorila potvrdno:

- Da. Živim u domu. Mirovina mi je dvije tisuće, objasnila je i dodala kako joj dom pojede mirovinu i ne ostane joj gotovo ništa.

- Nek' Bog dragi podari vam ozdravljenje, oko da vam ozdravi i da vam dragi Bog da sve uslove za život vama svima vašima. Hvala Vam, hvala Vam. Ajte Bog, nastavila je govoriti.

Kada je postalo očito da taktika da se samo šuti i čeka da se daju novci ne funkcionira, novinarka je odlučila pitati ljude direktno. Dvije časne sestre i jedan proslavljeni bivši boksač prošli su bez riječi. Nakon deset minuta žicanja, zatresla se kutija.

A onda se zatresla i kapelica. Prišla im je časna sestra iz kapelice i ljutito govorila:

- Dignite se. Šibajte! Šibajte!, govorila je časna.

Na upit zašto ljutito zahtijeva da odu, novinarki je odgovorila sljedeće:

- Samo nas sramotite. Nemam vremena raspredati zašto nas sramotite. Odite. Ja vam nisam dužna objašnjavati, govorila je časna sestra ljutitim glasom.

Časna je jedina osoba koja je išta ružno rekla tijekom ovog eksperimenta, pokazalo se do kraja. Nije se to svidjelo ni gospođi koja je ubacila pet kuna dok je časna tako bezobzirno tjerala.

- Odite tamo gdje pripadate. A gdje je to, ne znam, vi znate kome pripadate, nastavila je govoriti časna te dodala da prosjakinji ne treba ništa.

Čini se da ni ova taktika u kojoj je molila prolaznike za kunu-dvije nije baš upalila jer je reporterka prikupila 12 kuna i napala ju je časna sestra. Probali su potom od osobe do osobe što se pokazalo kao pun pogodak. U zadnjih 20 minuta reporterka zamaskirana u prosjakinju je prikupila 38 kuna. Ukupno 50 u sat vremena. Čak i netko posve neiskusan poput reporterke prerušene u prosjakinju u osmosatnom radnom vremenu može zaraditi 400 kuna. Kazna za prosjačenje je od 195 do 750 kuna. Predviđena je i zatvorska do 30 dana. U svakom slučaju dovoljno niska u odnosu na moguću zaradu.

Zarađeni novac odlučili su dati onima kojima stvarno treba. Na RTL-u se, kažu, nadaju da se građani koji su reporterki dali novac neće ljutiti što su bili prevareni jer njihov milodar završit će, sigurni su, u rukama pravih, a ne lažnih siromaha.