Nova smrtonosna droga širi se među djecom putem interneta

drogiranje
Ovu snažnu drogu je moguće kupiti preko interneta, tvrde oni koji su je probali. Na ilegalnom tržištu je poznata kao Pink ili Pinky, i može se pronaći na kineskim internetskim stranicama, prenosi Mirror.

U naučnim krugovima ovaj kemijski opijat poznat je po nazivu U-47700. Nekoliko američkih država je hitno reagiralo i zabranilo uzimanje ove supstance, ali je ona još prilično nepoznata i neistražena.

Ova laboratorijska droga je navodno puno snažnija od heroina. Pink je opioid, poput heroina, čija upotreba raste u svijetu svake godine, skupa sa brojem smrti od predoziranja ili na drugi način povezanih sa heroinskom ovisnošću.

- Ove droge u mozgu proizvode slične biokemijske procese koje se povezuju s aktivnostima u svakodnevnom životu i užitku tijekom omiljene hrane ili seksa - tvrdi autor članka.

Pink dolazi u raznim oblicima i može se ušmrkati, uzeti oralno ili rektalno. Drogu je napravila firma Upjohn još 70-tih godina. Izvorno je zamišljen kao sintetička alternativa morfiju.

Velika Britanija je zabranila sve nove psihoaktivne droge, ali Britanci ih kupuju preko interneta. Jedan gram stoji 15 funti. Osim u Americi, nigdje još nije prijavljen nijedan slučaj predoziranja ovom drogom.

U državi Utah, dva 13-godišnjaka su umrla od uzimanja Pinka, smatra se. Njihova smrt je još nerazjašnjena i nije službeno potvrđeno da se radi o Pinku, ali postoji osnovana sumnja.

Još su dva mladića iz Amerike, Grant Seaver i Ryan Ainsworth pronađeni mrtvi, u razmaku od nekoliko dana. Kasnije se otkrilo da ove mladiće povezuje to što su naručili drogu Pink preko interneta.

- Jako je jednostavno. Sve što im treba je internet, mobitel, 37 dolara i kreditna kartica. To je ono što je najstrašnije - rekao je Wade Carpenter, šef policije Park Cityja, u kojem su pronađeni tinejdžeri koji su se predozirali.

Oleg se bojažljivo osvrće oko sebe kako bi se uvjerio da ga nitko ne gleda, a onda klizne u haustor zgrade iz sovjetske socijalističke ere. U jednom od stanova čeka ga Saša. Stisnuti u tamnoj i prljavoj kuhinji prazne sadržaj otrcane, plave torbe koju je donio Oleg - tablete protiv bolova, iodin (kemijski sastojak sličan živi koji se koristi u industriji lijekova), tekućinu za upaljače, industrijsko ulje za čišćenje te mnoštvo bočica za lijekove, šprica i drugih potrepština za kuhanje.

Pola sata kasnije, nakon mnogo kuhanja, destiliranja, miješanja i tresenja, ostaje sluzava tekućina boje karamela u šprici i miris spaljenog iodina u zraku. Saša stavlja prljavu iglu na špricu i traži odgovarajuću venu na podlaktici punoj modrica. Nakon nekog vremena ubrizga tekućinu, a potom dodaje špricu Olegu govoreći mu da si ubrizga ostatak. Oleg zatvara oči i uzima šut. Droga iz kućne radinosti koju su Oleg i Saša uzeli zove se popularno "krokodil". To je dezomorfin, sintetička droga višestruko jača od heroina, načinjena od više sastojaka koji međusobno kemijski reagiraju. Ovisnici je uzimaju nekoliko puta dnevno.

Ljudi doslovce trunu i raspadaju se do smrti. Rusija je zemlja s najviše heroinskih ovisnika na cijelome svijetu - ima ih oko dva milijuna. Prvi put su ruski ovisnici počeli kuhati "krokodil" prije četiri godine, a otad je njegova upotreba drastično porasla. "Prodaja tableta na bazi kodeina u posljednjih pet godina porasla je i nekoliko desetaka puta. Prilično je jasno da to nije zato što svi odjednom imaju strašne glavobolje", kaže Viktor Ivanov, šef ruske Agencije za kontrolu narkotika. Heroin godišnje u Rusiji ubije 30.000 ljudi, a tomu je sad pridodan i problem s "krokodilom".

Ivanov je nedavno posjetio centar za liječenje ovisnika u zapadnom Sibiru, gdje je doznao kako su prije dvije godine gotovo svi ovisnici uzimali heroin, a sad je više od polovice njih na dezomorfinu. Ivanov procjenjuje da je oko 100.000 ruskih ovisnika na "krokodilu" ili nekoj drugoj drogi izrađenoj u kućnoj radinosti. To je golema, skrivena epidemija koja ima veće razmjere u izoliranim dijelovima Rusije gdje je slabija opskrba heroinom.

Dr. Artjom Jegorov iz gradskog centra za tretman ovisnika kaže da bolovi nakon uzimanja "krokodila" traju i do mjesec dana i nepodnošljivi su. Miris iodina koji ostaje nakon kuhanja droge toliko se uvuče u odjeću da je se može jedino spaliti, a stan u kojem se kuha droga nikad više nije za život jer je smrad nemoguće istjerati iz zidova i prostorija. Zenja je jedan od bivših ovisnika o "krokodilu" koji je, čudom, još živ. Proveo je tjedne u centru za odvikavanje uz strašne simptome poput epileptičnih napadaja, temperature od 40 stupnjeva i povraćanja.

Izgubio je 14 zubi nakon što su mu istrunule desni, a ima i hepatitis C. Od deset prijatelja s kojima je prije godinu dana počeo ubrizgavati "krokodil" sedam ih je mrtvo. Kaže da je svaki ovisnik u Tveru kojeg poznaje prešao s heroina na "krokodil" jer je jeftiniji. Jedno od rješenja problema s ovom drogom bilo bi uvođenje zabrane na neograničenu kupnju kodeinskih tableta ili kupnja samo na recept. Iako odgovorni znaju za problem više od godinu dana, niko još ništa nije poduzeo.