Njemica došla stažirati u Hercegovinu

Njemica došla stažirati u Hercegovinu
...Hella Maria Diling stigla je na stažiranje u trebinjsku bolnicu. Kako kaže, došla je da bi shvatila ovdašnji sustav rada, gdje medicinske sestre i liječnici imaju veliki broj pacijenata i, usprkos mnogo manjim platama od onih u Njemačkoj, nastoje svima posvetiti adekvatnu pažnju.

Dvadesetrogodišnja Njemica, studentica druge godine medicine u Heidelbergu, kaže da, prema njihovom sustavu studiranja, moraju na prvim godinama da stažiraju sa medicinskim sestrama tri mjeseca da bi stekli iskustvo u ovom poslu i ističe da se ona odlučila za stažiranje na Grudnom i Kirurškom odjeljenju.

''Ono čime sam ovdje impresionirana jeste da zdravstveni radnici, posebno medicinske sestre, nisu usko specijalizirani, već su sposobni i obučeni da rade više poslova, tako da nijedan ne trpi'', kaže za agenciju Srna Hella.

Hella je u trebinjskoj bolnici petnaestak dana i za to vrijeme nikada nije čula da je neko od pacijenata imao bilo kakvu primjedbu, ističući da je u Njemačkoj drugačija organizacija.

''U mojoj zemlji ima manje liječnika, zbog čega se pacijentima, kojih ima više, posvećuje manja pažnja'', kaže ova studentica.

Ovu zdravstvenu ustanovu nije slučajno izabrala, već je prilikom jednogodišnjeg boravka u Trebinju 2010. godine bila oduševljena gradom, ali i neposrednošću njegovih stanovnika i načinom rada bolnice.

Srna