Nikad ne biste pogodili čemu mogu poslužiti opušci cigareta

Nikad ne biste pogodili čemu mogu poslužiti opušci cigareta

No unatoč svojoj toksičnosti, znanstvenici su pronašli način kako iskoristiti opuške cigareta - za punjenje mobitela ili električnih automobila.

Koliko god cigarete bile štetne za naš organizam, jednako i bačeni opušci ugrožavaju okoliš. Budući da se sastoje od vlakana celuloznog acetata, toksični su i ne bi ih trebalo bacati po tlu. No južnokorejski znanstvenici došli su do nove ideje za što se opušci mogu iskoristiti.

Otkrili su način na koji od opušaka mogu dobiti materijal za pohranu energije kojom bi punili mobitele, električne automobile i ostale naprave.

U časopisu Nanotechnology nedavno je bila objavljena studija istraživača sa seulskog državnog sveučilišta koja pokazuje transformaciju opušaka iz štetnih u korisne stvari.

- Naša je studija pokazala da se iskorišteni opušci mogu preraditi u vrijedan karbonski materijal i to veoma jednostavnim postupkom koji istovremeno pruža i zeleno rješenje energetskih potreba današnjice, izjavio je profesor i jedan od autora studije Jongheop Yi.
U konačnici znanstvenici su došli do takozvanog superkapacitatora koji pohranjuje više energije, brže se puni i duže traje od postojećih sličnih proizvoda.

portaloko.hr