Neobični novogodišnji običaji širom svijeta

Dubrovačke ljetne igre vatromet
Stanovnici mnogih zemalja širom svijeta zadržali su neke sasvim čudne, ali uglavnom - za njih logične običaje, za koje vjeruju da će njima i njihovim najmilijima osigurati bolju i prosperitetniju narednu godinu.

Filipini
Nova godina počinje sa kanonadom ručno pravljenih topova od bambusa koji služe za "ispucavanje" preostalih problema u staroj godini.

Grčka
Na dan Svetog Bazila, djeca ostavljaju svoje cipelice pored kamina da bi ih svetac napunio poklonima. Ovo je jedan od najstarijih običaja.

Južna Amerika
U Brazilu, Boliviji i nekoliko zemalja u okolini, stanovnici u gradovima oblače donji veš jarkih boja. Oni koji se odluče za crvenu imaće više ljubavi, dok žuta predstavlja novac i bogatstvo. U Venecueli, oni koji žele puno da putuju, trebalo bi da šetaju po kući sa putnom torbom u ruci.

Španjolska
U ponoć se pojede 12 zrna grožđa - po jedno svaki put kada sat otkuca, kako bi osigurali 12 sretnih mjeseci. Šaljivdžije ponekada grožđe u kući zamjene sa maslinama koje predstavljaju djecu.

Velika Britanija
Tradicija prvog posjetitelja u kući nakon proslave Nove godine, podrazumjeva dolazak muškarca koji je tamne puti ili kose - on predstavlja suprotnost u odnosu na plavokose vikinške pljačkaše koji su ih pohodili. Poželjno je da ima crnu kosu i da u ponoć pređe prag kuće noseći parče uglja za sreću. Škoti širom svijeta poštuju proslavu "hogmanaj" gdje na uličnim koncertima pjevaju popularnu poemu Robija Bernsa "Auld lang sune" napisanu 1788. koja znači "Stari, dobri dani", noseći vikinške kape.

Njemačka
Nijemci za Novu godinu "žrtvuju" luk -presjeku 6 glavica na pola i posole ih. Svaka polovina predstavlja po mjesec u godini. Potom se luk ostavlja da odstoji kako bi uz njegovu pomoć predvidjeli vrijeme. Ako se so rastopi, to znači da će u tom mjesecu biti puno kiše, a ako ostane na površini - biće sunčanih i toplih dana. Takođe, prije ponoći otope mali oblik olova na kašiku i ubace otopinu u vodu. Oblik koji im se prikaže predstavlja budućnost.

Australija
Stanovnici Australije, Novu godinu otpuhaju zviždanjem, trubama i zvonjavom na plaži gdje se obilno toči šampanjac. Ne zaboravimo spektakularan vatromet u Sidneju iznad zaliva i opere.

Japan
Po japanskoj tradiciji, seksualni čin dvoje supružnika prvog dana Nove godine je obveza, a značenje te riječi u prijevodu je "isplata računa".

Danska
Kao da učinak alkohola za Novu godinu nije dovoljno zbunjujuć, mnogi Danci u ponoć skaču sa visoke stolice u nadi da će protjerati loše duhove u nadolazećoj godini. Oni takođe čuvaju staro posuđe tijekom cijele godine kako bi ga razlupali o vrata prijatelja za Novu godinu. Dakle, kada vidite gomilu polupanog posuđa ispred nečijih vrata u Danskoj, to znači da ta osoba ima puno prijatelja.

Bjelorusija
Neudate žene se natječu u igrama spretnosti dobivajući priliku da utvrde koja će se prva udati u narednim mjesecima. Jedna od igara podrazumjeva postavljanje gomile kukuruza ispred svake djevojke koje stoje u krugu, a u centru se nalazi pjetao. Čija mu gomila kukuruza bude najsljađa, ta djevojka će prva biti isprošena.