Nemojte uprskati kad vas zovu na razgovor za posao

posao, berza rada, HNŽ, pripravnici, posao, posao, karijera, BIH, tvrtka, registracija, posao, pravila, izbjegavanje, Zavoda za zapošljavanje, zavod za zapošljavanje, zapošljavanje preko veze, posao, posao iz snova, razgovor za posao, posao u inozemstvu, Jajce, gospodarstvenici, startup kompanije
1) Nastojte izabrati vrijeme koje vam najbolje odgovara

Ponude li vam devet sati ujutro i dvanaest, odaberite kasniji termin ako znate da se ujutro teško razbuđujete. I obrnuto, ako oko četiri popodne počinjete zijevati, biratej jutarnji termin. Ukoliko ne možete birati termin, jednostavno dajte sve od sebe.

2) Budite sažeti i ponudite ono što se traži

Dvije stvari najviše zanimaju vašeg poslodavca. Možete li mu donijeti novac, uštedjeti, a cijenit će i ako doprinosite radnoj atmosferi. Stavite naglasak na svoje vrijednosti i što možete učiniti za poslodavca, a ne što on može učiniti za vas.

3) Razgovarajte s nekim prije intervjua i provježbajte glas

Imate li intervju rano ujutro, ustanite ranije, pjevajte, razgovarajte s nekim i ne dopustite da vam glas zvuči neuvježbano i teško. Automobil i toalet idealna su mjesta za vježbanje glasa ukoliko nemate drugo mjesto da budete sami.

4) Nije potrebno da se gledate u ogledalo

Možda to radite dok vježbate, ali ukoliko razgovate s osobom koja želi saznati da ste vi najbolji odabir za njihovog novog zaposlenika, činite si medvjeđu uslugu jer se usredotočujete na svoj izgled i gubite govor iz fokusa.

5) Ukoliko možete, postavite si fotografiju osobe s kojom razgovarate na ekran

Zvuči blesavo, ali pomaže, a pritom nije nužno da imate sliku svog budućeg šefa (možda nećete razgovarati s očekivanom osobom). Poslužite se smirujućom fotografijom nekog autoriteta u kojeg vjerujete. 90% informacija primamo vizualnim putem - i vaša audio komunikacija će se poboljšati.

6) Odmjereno razgovarajte i uzmite si nekoliko sekundi za odgovor

Uzburkani odgovori koji traju nekoliko minuta teško da će ostaviti dobar dojam ako poslodavac naiđe na drugog kandidata koji odmjereno odgovara na pitanje, ne šuti, ali i ne oduzima svo vrijeme razgovora. Slušajte i zastanite dvije sekunde prije negoli što počnete odgovarati na pitanja.

7) Omekšajte grlo medom

Poput velikih pjevača, uzmite žlicu meda i čaj prije nastupa i izbjegavajte hladne napitke i gazirana pića i sve drugo što vam može uzrokovati štucavicu ili podrigivanje.

8)Vježbajte slušajući profesionalni talk show

Učite od onih koji telefonske intervjue rade svakodnevno i pokupite njihove vještine stvaranja priče bez slike, umjerenog govora i, jako važno, slušanja i čekanja da druga osoba izgovori svoj dio.

izvor: profitiraj.hr