Nekoliko savjeta za preživljavanje u studentskom domu

Vlada HNŽ, stipendije, studenti, studenti, ovisnost, tehnologija, studenti, stanovi, Mostar, studentski dom, savjeti, preživljavanje, studenti, sveučilište, Mostar, studiranje, studenti, skupoća, brucoši, party, učenje, alkohol, studenti, Mostar, Mostar sveučilište, brucoši, upis, studenti, prevara, stanovi, studenti, Mostar, sveučilište, studenti, hrana, menza, kolumna, studenti, sveučilište, Mostar, upis, Mostar sveučilište, upis, sveučilište, Mostar, studenti, stanovi, Mostar, sveučilište, upis, Mostar, studenti, studiranje, Sveučilište u Mostaru, Mostar, sveučilište, studenti, Hrvatska, studenti, Mostar, Mostar sveučilište, život, Mostar, studenti, studentski dom, Mostar, studenti, tečajevi, tečaj, Mostar, upisi, sveučilište, Sveučilište u Mostaru, Sveučilište Mostar, upis, Mostar, Mostar, Sveučilište Mostar, sveučilište, studenti, Mostar, sveučilište, Sveučilište u Mostaru, slobodna mjesta, Mostar, studenti, Mostar, svečilište, studenti, Sveučilište Mostar,
Ipak, u studentskom domu mnogo je manje privatnosti, velik je protok ljudi, manje vlastitog prostora za učenje i naravno, manje higijene. Stoga evo nekoliko savjeta za lakše preživljavanje života u studentskom domu.

ČINJENICA: Tuševi su... hm, pomalo odurni.

ŠTO NAPRAVITI? Dakako, ne savjetujemo izbjegavanje tuširanja ili tuširanje od vikenda do vikenda, kada odeš roditeljima u posjet. Bože sačuvaj! Ali, kako bi se smanjila mogućnost zarazom određenim gljivicama i sličnim, svakako si nabavi lagane natikače u kojima ćeš se tuširati. Također, za vrijeme tuširanja nemoj se naslanjati na zidove tuš kabine. Svakako je dobro sa sobom povesti prijatelja ili prijateljicu koja će ti držati 'stražu'.

ČINJENICA: Cimer je osoba koju prvi puta vidiš u životu.

ŠTO NAPRAVITI? Ponašaj se prema staroj krilatici: čist račun, duga ljubav. Najbolje je odmah postaviti granice i pravila. Ako previše toga dopustiš drugoj strani soba bi vam se uskoro mogla pretvoriti na svratište u koje će zalaziti najrazličitije nepoznate face u bilo koje doba dana ili noći.

ČINJENICA: U sobi je teško učiti.

ŠTO NAPRAVITI? Jedino ako imaš sreću pa da ti cimer nikada nije u sobi, što se zapravo teško nađe. Dakle, svakako se počni navikavati na posebne prostorije za učenje koje postoje u sklopu nekih domova, ali i na rad u knjižnici.

ČINJENICA: Nema mame da pere za tobom.

ŠTO NAPRAVITI? Svakako se navikni sam/a brinuti za svoje prljavo rublje. Razmisli o kupnji plastične posude i praška pomoću kojih ćeš na ruke oprati nešto što ti doista treba. Također, osiguraj kutak u kojeg ćeš stavljati prljavo rublje do susreta s perilicom. Potrudi se da ga ne ostavljaš svuda po sobi. S vremena na vrijeme dobro je prebrisati prašinu s onih par polica u sobi.

ČINJENICA: Jastuci, deke, posteljina... rabljeno do svih granica.

ŠTO NAPRAVITI? Ako nisi previše osjetljiv/a onda će i ono što dobiješ u domu biti sasvim OK, no ako si ipak pedantnija dušica svakako razmisli o donošenju vlastitog jastuka, pokrivača i posteljine od kuće. Također, uvijek je dobro imati i rezrevnu posteljinu jer se nikad ne zna što se može proliti po krevetu.

ČINJENICA: Nema nikog da te nadgleda

ŠTO NAPRAVITI? Ovo je mnogima veliki plus kada odlaze studirati u drugi grad i zato se često ponašaju kao psi pušteni s lanca - tulumare, opijaju se i što sve ne. Ipak, nerijetko se dogodi da se upravo zbog ovoga zapusti prava svrha dolaska u novi grad, a to je, ne zaboravimo - studiranje. Stoga je samokontrola nešto na čemu zasigurno trebaš poraditi ukoliko želiš faks i završiti.

izvor: mojfaks.com