Nećete vjerovati koje će vještine biti tražene daleke 2030. godine

roboti
roboti
Nostalgičar
Nostalgičari će biti dizajneri interijera koji će oživljavati omiljena sjećanja i trenutke svojih klijenata. Želite li svoj stari dnevni boravak iz 1980. godine ili kuhinju iz 1990. - nostalgičari će vam to i ostvariti.

Ovo zanimanje obuhvaćat će zanimanje terapeuta, istraživača povijesti i dizajnera interijera.

Obnavljivači prirode
Posao koji obuhvaća ovo zanimanje podrazumijevat će popravljanje štete koju je čovječanstvo nanijelo prirodnom izgledu okoliša. Drugim riječima - uklanjat će ograde, betonske građevine i različite artefakte te ih mijenjati prirodom i zelenilom.

Ljudi zainteresirani za ovaj posao morat će ovladati znanjima iz područja poljoprivrede i uređenja okoliša.

Stručnjak za pojednostavljivanje
Ovo zanimanje posebno će biti traženo u poslovnom sektoru te će mu svrha biti pojednostavljivanje svakodnevnih obveza zaposlenika unutar velikih tvrtki. Tako će primjerice zadatke koji imaju 15 koraka reducirati na samo jedan ili trodnevni rad sažeti na pola sata učinkovitog rada.

Vještine kojima će jedan takav "stručnjak" morati ovladati su matematika i empatija.

Terapeut za suočavanje sa smrću
Kako se životni vijek bude produživao, rasti će i potreba za pomoć stručnjaka u planiranju posljednje faze života i suočavanje sa smrću.

Osoba koja želi raditi taj posao morat će imati iskustva u socijalnom radu, njezi bolesnika, obrazovanju i psihologiji, piše Jutarnji list.