Ne propustite vidjeti plavi mjesec

Postoje i pojave u kojima Mjesec stvarno poprimi plavu boju, a  uzrokuju ih vulkanske erupcije ili jaki požari. To se dešava kada u atmosferi čestice npr. vulkanskog pepela šire od talasne dužine crvene svjetlosti (0,7 mikrona)  ne propuštaju crvenu, ali propuštaju druge boje, pa posmatračima sa Zemlje Mjesec doslovno izgleda plav.

Česta propratna pojava u takvim slučajevima jeste i doslovno ljubičasto Sunce.

Pojava plavog mjeseca zabilježena je u čitavom svijetu dvije i po godine nakon erupcije vulkana Krakatua u Indoneziji 1883. godine, pa su zbog veličine čestica u atmosferi čak i bijeli zraci mjesečine kroz oblake bili plavi ili zeleni.

Zalasci sunca su često bili toliko žarko crveni da su širom SAD u više navrata pozvani vatrogasci, jer je izgledalo kao da je došlo do požara.

Erupcija Krakataua bila je specifična i po tome što su se nakon nje prvi put u povijesti pojavili takozvani oblaci koji svijetle noću. Naučnici upozoravaju da je pojava takvih oblaka znak promjena u atmosferi, a s obzirom da se u današnje vrijeme vide sve češće i jasnije, smatra se da je njihovo pojavljivanje vezano uz klimatske promjene.

Pojavu plavog mjeseca, osim Krakataua, uzrokovale su i erupcije vulkana na planini Sveta Helena u SAD 1980, El Čičon u Meksiku 1983. i na planini Pinatubo na Filipinima 1991. godine, dok su jaki požari u Alberti 1950. uzrokovali pojavu plavog ili ljubičastog sunca, koje se u toj boji pokazalo i u Engleskoj, zajedno s plavim mjesecom, piše portal Doznajemo.com.