Naučnici upozoravaju da apokalipsa prijeti Italiji

vulkan
vulkan
Naučnici vjeruju da je magma u tom vulkanskom području dostigla kritični nivo.

Tu fazu karakteriziraju nagla ispuštanja vode bogate plinovima, što bi moglo dovesti i do pucanja stjenovite kore te erupcije vulkana, navodi se u izvješću, objavljenom krajem 2016. godine. Osam naučnika je u izvješću utvrdilo kako se u tom području, jednom od najgušće naseljenih na svijetu, uočavaju znatne deformacije Zemljine kore i ubrzano zagrijavanje, javlja Dnevnik.hr.

Ranih pedesetih godina prošlog vijeka već su zabilježeni neki znakovi buđenja ovog vulkana potom je 2000-ih uslijedila pauza, ali prije deset godina ponovno su počele aktivnosti na tom području.

"Ali, nije jasno hoće li ova zbivanja kulminirati erupcijom, kao ni kada bi se to moglo dogoditi", istaknuli su naučnici te dodali kako to predstavlja izazov za lokalne vlasti prilikom pokušaja zaštite stanovništva.

Podsjetimo, godine 2010. vulkanska aktivnost na Islandu dovela je do zatvaranja zračnog prostora u nekim europskim zemljama, zbog straha da bi pepeo koji je vulkan ispod ledenog brijega izbacivao kilometrima u zrak mogao oštetiti motore zrakoplova.

Italija ima nekoliko aktivnih vulkana, a napuljska regija relativno je seizmički aktivna. Godine 79. erupcija Vezuva, vulkana koji se nalazi uz Napuljski zaliv, uništila je Pompeju.