NASA demantirala proročanstvo Maja

Don Jeomans, šef programa za praćenje objekata u blizini naše planete, objasnio je da se majanski kalendar ne završava 21. prosinca 2012. godine, nego da taj datum označava samo kraj jednog ciklusa i početak novog, prenijele su agencije.

"To je kao naš 31. prosinac. Naš kalendar se tu završava, ali novi počinje 1. siječanj", rekao je Jeomans.

On je pokušao da ublaži strah od kataklizme koju će, prema vjerovanju, izazvati planeta Nibiru, koja će doći iz dubokog svemira i sudariti se sa Zemljom.

"Ta ogromna planeta već bi trebalo da se kreće ka Zemlji, ali kada bi to bilo točno, odavno bismo je vidjeli. A ako je kojim slučajem nevidljiva, vidjeli bismo gravitacijske efekte koje ta planeta vrši na druge planete. Tisuće astronoma koji svakodnevno promatraju nebo nisu to vidjeli", izjavio je znanstvenik NASA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da ne postoje nikakve šanse da NASA krije nekakvu tajnu o ovoj temi, pošto je nemoguće da teorija zavjere obuhvati tisuće astronoma iz čitavog svijeta, koji godinama promatraju nebo.

Jeomans je dalje prokomentirao vjerovanje da će se planete Sunčevog sistema 21. prosinca poravnati i da će to biti uvod u kataklizmu.

"Prije svega, u prosincu 2012. godine nema nikakvog poravnanja planeta, a čak i ako bi ga bilo, to ne bi imalo plimni efekt na Zemlju. Jedina dva tijela koja mogu da izazovu plimu na Zemlji su Mjesec, koji je veoma blizu, i Sunce, koje je masivno i, također, veoma blizu. Ostale planete vrše zanemariv utjecaj na Zemlju", rekao je Jeomans.

Odbacio je i navode da će se ovog datuma Zemljina osa okrenuti na suprotnu stranu.

"Rotaciona osa ne može da se promijeni zato što nju stabilizira Mjesečeva orbita oko Zemlje", rekao je stručnjak NASA-e.

On je dodao da magnetno polje Zemlje mijenja svakih pola milijuna godina, ali da nema dokaza da će se to dogoditi u prosincu .

"Čak i ako se to dogodi, za proces je potrebno nekoliko tisuća godina. Ako se to dogodi, na Zemlji neće biti nikakvih problema, osim što ćemo morati da ponovo podesimo kompase", rekao je Joseman.