Nakon smrti svoje gazdarice, pas Tommy ne propušta nijednu misu

Čim se oko 17 sati oglase zvona crkve Santa Maria Assunta u mjestu San Donaciju, u Brindisiju, 12-godišnji njemački ovčar trči prema crkvi i sjeda pred oltar.

Odlazak na misu Tommy izbjegava jedino kad jako kiši. Svećenik don Donato Panna mirnome četveronožnom "vjerniku" dopušta da nazoči misi, prenosi listt Messaggero.

Tommyjeva vlasnica, koju su mještani zvali "Marija od polja", živjela je sama s četiri psa lutalice koje je udomila, u selu San Donaciju blizu Brindisija.

Marijin miljenik bio je Tommy, koji ju je uvijek slijedio u šetnjama i, kako piše Il Messaggero, s gazdaricom redovito odlazio u trgovinu ili pekarnicu.

Dok je Marija bila živa, Tommy ju je uvijek strpljivo čekao na ulasku u crkvu, no otkad mu je don Panna dopustio ulazak na dan njezina pogreba, on redovito nazoči misama, bez obzira radi li se o vjenčanjima, krštenjima ili pogrebima.

Pogrebne povorke osobito su mu zanimljive i drage. Čim ih opazi, Tommy se mirno priključi, vjerojatno se nadajući da će se odnekud pojaviti njegova vlasnica koja je napuštenom psu lutalici pružila toliko ljubavi i pažnje.

Od Marijine smrti o Tommyju se brinu svi seljani maloga mjesta blizu Brindisija.