'Najveći sin naroda svog' na Dedinju držao blago od 50 milijuna €

U zimu 1992., dvije godine od raspada Jugoslavije, elitne postrojbe JNA čuvale su rezidencijalni kompleks Josipa Broza Tita na Dedinju.

Šta garda radi tamo, zanimalo je Dobricu Ćosića na sastanku Vrhovnog saveta obrane, Miloševićeva pandana Tuđmanovu VONS-u. Ćosić, jedan od autora velikosrpskog Memoranduma Srpske akademije nauka, u to doba bio je predsjednik Savezne Republike Jugoslavije, formalno nadređen Slobodanu Miloševiću, tada predsjedniku Srbije.

"Čuvamo sve to", odgovara akademiku prvi čovjek JNA, general Života Panić. Ćosiću nije jasno što se ima čuvati na Dedinju. "Ogromno bogatstvo", odgovara Života. "Tamo je trezor", ističe. Trezor je podrum vile Mir u Užičkoj 15 u Beogradu. Metalna vrata od četiri tone, prenijeli su beogradski mediji, skrivena iza ogledala u hodniku, krila su Titovo blago koje i danas golica maštu.

Ordenje, pokloni, Staljinov mač...

Prije dvije godine beogradske Večernje novosti pisale su kako taj trezor od 60 kvadrata i danas služi kao depo arheoloških i umjetničkih djela. Pozivajući se na dugogodišnjeg kustosa Momu Cvijovića, list piše da se u tom bunkeru Titova "zabranjenog grada" krije blago od oko 4500 eksponata goleme vrijednosti.

Među njima su Titove uniforme, ordenje, ali i 106 skupocjenih poklona državnika iz 67 zemalja. Nepalski štit s dijamantima, egipatska sfinga, ruska ikona iz 15. stoljeća, Sinan-pašina sablja, Staljinov mač optočen sa 90 dijamanata... po nekim procjenama to blago vrijedi 50 milijuna eura!

Osim trezora, najveću vrijednost predstavljao je Titov zlatni kabinet na drugom katu, sa zlatnicima i dukatima. Tamo nitko nije smio ući. Čak su i oficiri vojne sigurnosti izbjegavali piljiti u Titovo zlato u strahu da "će sjutra nešto da fali, pa da ih sve pohapse". "Dah zastane kad se baci pogled na stotine uredno ‘postrojenih' zlatnika u plišanim kutijama", ispričao je za Večernje novosti Miloš Alavanja, koji je radio na Dedinju.
Titove vile i Kuća cvijeća danas su dio Muzeja povijesti Jugoslavije, čije su mlade i agilne kustosice proteklih godina izložile otkrivena blaga u nekoliko izložbi. No, što je sve bilo skriveno u trezor, i još bolje, što je sve popljačkano u vrijeme raspada Jugoslavije i kasnije, vjerojatno nikada nećemo saznati.
Intimna rezidencija

Znamo sa sigurnošću da je bila barem jedna zlatna poluga, jer ju je Tito dobio na poklon od posade Apolla, zajedno s kamenom s Mjeseca. Na sastanku Vrhovnog saveta obrane general Panić predložio je da se dragocjenosti pohrane u Narodnu banku Srbije, ali nije poznato je li išta tamo sklonjeno.

U trezor pomoću ključa i šifre

U trezor se ulazilo pomoću ključa i šifre. Ključ je bio u kabinetu vlade, a šifra u muzeju. Vila Maršalova intimna rezidencija, ili skraćeno Mir, sagrađena je 1980., tako da se Tito nije stigao useliti u nju.

Zato je u njoj živio Milošević: uselio se 1999. nakon što mu je staru rezidenciju razorio NATO.

Miloševićeva obitelj vilu je otkupila za oko 2000 eura, ali im je vila oduzeta jer su prekršili stari zakon nastao u eri "imaš kuću, vrati stan": kako su već imali stan, sud je ustanovio da nisu imali pravo kupiti vilu. Vila Mir trebala je služiti za smještaj stranih državnika u posjetu Srbiji, ali na kraju su vlasti odustale od te ideje kad su shvatili da strani državnici ne žele spavati u krevetu u kojemu je Milošević uhapšen. piše Jutarnji List