Najveće misterije čovječanstva koje nikada nisu riješene

Deset misterija, od kojih su neke stare hiljade godina, još nitko nikada nije uspio riješiti, iako su mnogi pokušavali - od lovaca za blagom, do onih koji teže ka bogatstvu i slavi.

Ništa nije slučajno: Mjesto piramide odredili odnos Zemlje, Mjeseca i Sunca - i brzina svjetlosti!

Riješiti zločin, pronaći zlato ili pak dešifrirati poruku i dokazati postojanje i inteligenciju izvanzemaljaca, samo su neke od stvari koje nitko nikada nije uspio. U nastavku donosimo još misterija koje su zasada nedostižne čovječanstvu.

1. Voynichev rukopis - Misteriozna knjiga pronađena 1912. godine za koju povjesničari i kriptografi smatraju da predstavlja početak moderne medicine ili je pak djelo izvanzemaljaca. Misterioznu ilustriranu knjigu nepoznatog sadržaja, napisao je, pretpostavlja se, prije nekih 600 godina nepoznati autor na nepoznatom jeziku. Knjiga je dobila naziv po američkom trgovcu knjigama, poljsko-litvanskog podrijetla Wilfrid M. Voynich.javno.hr

2. "Beale šifra" - Svojevrsna mapa, odnosno skup tri poglavlja teksta koji navodno sadrži ključ dolaska na najtraženije mjesto svijeta. U njemu je zapisano mjesto gdje se nalazi zakopano zlato, srebro i nakit u vrijednosti od čak 63 milijuna dolara. Dio teksta nedostaje te se ne može otkriti točno mjesto u kojoj se blago nalazi.

3. Tamam Shud - Ime je pjesme koja se veže uz nerazjašnjen slučaj ubojstva. Naime, 1948. godine na plaži Adelaide u Australiji nađen je nepoznati mrtav muškarac. Osim što čovjek nikako nije mogao biti identificiran, cijela priča postala je još čudnija kada je u ušivenom džepu njegovih hlača pronađen papirić na kojem je pisalo "Tamam Shud". Nitko ne zna što te riječi znače, iako su dio pjesme jednog autora koji je preminuo prije tog događaja.

4. Zodiac - Poznati slučaj serijskog ubojice iz Kalifornije znanog kao "Zodiac" misterija je koja je još prekrivena velom tajne. Naime, zodiac slova niz su od četiri šifrirane poruke za koje se vjeruje da su pisani od strane poznatog serijskog ubojice koji je 60-ih i 70-ih terorizirao stanovnike San Francisca. Poznati Zodiac ubojica vjerojatno je pisao šale za novinare i policajce, koje su objavljene u lokalnim novinama, no nikada nije identificiran kao počinitelj baš kao ni tri od četiri poruke.

5. Rongorongo - Sustav tajanstvenih znakova "glyphs" otkrivenih na artefaktima na Uskršnjem otoku. Mnogi vjeruju da predstavljaju izgubljeni sustav pisanja. Ostali su "nečitljivi" baš kao i njihova prava poruka.

6. Kryptos - Kodirana skulptura umjetnika Jima Sanborna, nalazi se na ulazu Sjedišta CIA-e u Virginiji. Ironija je u tome da ni CIA nije uspjela u potpunosti razbiti kod. Skulptura sadrži četiri natpisa od kojih su 3 riješena, a četvrti i dalje ostaje misterij.

7. Shugborough - Natpis s dva lica. Pogledamo li izdaleka to je samo spomenik sa slavnom slikom pastira autora Nicolasa Poussina, no približimo li se primijetit ćemo na njoj slijed slova. Smisao slova su rješavala neki od najvećih umova svijeta, među njima Charles Dickens i Charles Darwin.

8. Disk iz Phaistosa - Hijeroglifski zapis s Krete otkrio je arheolog Luigi Pernier 1908.godine sastoji se od pečene gline u kojoj su uklesani tajanstveni simboli koji se smatraju nepoznatijim oblicima hijeroglifa. Vjeruje se da je izrađen oko 2000 godina pr.Kr.

9. Wow signal - Jerry Ehman skenirao je radio valove iz svemira kako bi dobio bilo kakav signal bića s drugih planeta. Signali su dolazili na takav način da su se na papiriću uvijek ispisivale brojke od 1 do 4 u različitim nizovima i kombinacijama. Međutim, noć prije smrti Elvisa Presleya među mnogim brojkama koje su se ispisivale na papiru pojavila se šifra 6EQUJ5 koju je Ehman odmah zaokružio i kraj toga napisao Wow! Ponovno traženje signala i ispisivanja čudnih brojeva nije više uspjelo. Wow signal postao je svjetski misterij.

10. Georgia Guidetones - Ponekad nazvan i "američki Stonehenge". U kamenje je urezano 8 tekstova na 8 svjetskih jezika koji donose zapovjedi za navodno nadolazeće novo doba, uz koja su urezana i astronomska značenja. Iako ne sadrži šifrirane poruke, svrha i podrijetlo ovog kamenja ostaju obavijeni velom tajne.

Izvor: javno.hr