Najveća tajna Kipa slobode otkrivena nakon 130 godina

kip slobode
Kako prenosi NYpost, slavni kip koji u njujorškoj luci stoji od davne 1886. godine, možda kriju tajnu malo poznatu i samim građanima, a to je da ovdje nije riječ o dami, već o gospodinu, piše dnevnik.hr.

Naime, unatoč općeprihvaćenom mišljenju kako je francuski kipar Frederic Auguste Bartholdi lice statue napravio po izgledu svoje majke, novinarka Elizabeth Mitchell daje potpuno drugačiju teoriju u svojoj knjizi 'Liberty's Torch: The Great Adventure To Build the Statue of Liberty'.

Mitchell je proučavala slike i portrete kiparove majke, i zaključila kako se njen izgled značajno razlikuje od izgleda Kipa slobode. Prema Mitchell, obrve, nos i usta kipa uopće ne nalikuju na gospođu Bartholdi.

No, dok je pregledavala stare slike i dokumente, zapazila je kako je Bartholdi ipak imao model po kojem je napravio lice kipa, a to je bio njegov brat. Mitchell je u njegovom licu pronašla mnogo više sličnosti koje liče na kip, nego na licu majke pa bi umjetnikov brat napokon mogao dobiti slavu kakvu zaslužuje.

Je li jedan od najprepoznatljivijih simbola Amerike ipak muškarac, odgovorit će vrijeme, a možda i neće. Dotad, pozabavite se s nepoznatim činjenicama o najpoznatijem njujorškom spomeniku.

10 ČINJENICA O KIPU SLOBODE

1. Glava kipa prvo je prikazana na Svjetskoj izložbi u Parizu 1878. godine.
2. Od poda pa do vrha baklje, visina spomenika iznosi 93 metra.
3. Svake godine Kip slobode posjeti oko 4 milijuna turista.
4. Najpoznatiji filmski 'nastup' spomenika onaj je iz filma 'Planet Majmuna' snimljenog 1968., kad se Kip slobode vidi zakopan u pijesku.
5. Od 1984. godine, spomenik se nalazi pod zaštitom UNESCO - a.
6. Prvih šesnaest godina postojanja, Kip slobode služio je kao svjetionik.
7. Nekad se moglo posjetiti i baklju, ali od davne 1916., to više nije moguće iz sigurnosnih razloga.
8. Andy Warhol je također bio fasciniran spomenikom, pa je tako šezdesetih naslikao Kip slobode koji sada vrijedi oko 40 milijuna dolara.
9. Munja kip godišnje pogodi oko šest stotina puta.
10. U drugoj polovici 19. stoljeća, kip je bio simbol imigranata, jer je gotovo devet milijuna ljudi po dolasku u 'obećanu' zemlju prvo ugledala njega.