Najtraženiji ubojica sa Balkana još uvijek na slobodi

uhicenje
uhicenje
... na pranju automobila, prenosi Daily Mail. Svjetski mediji ga nazivaju "Šiptarski ubojica".

Selami Cokaj došao je u Veliku Britaniju 1999. godine, ali je deportiran 10 godina kasnije, kada je otkriveno da je pobjegao iz albanskog zatvora, gdje je služio kaznu od 20 godina za ubojstvo. U to vrijeme je koristio ime Valton Gaši i predstavljao se kao izbjeglica sa Kosova.

Bio je na Interpolovoj listi najtraženijih kriminalaca. Počinio je ubojstvo nožem i pljačku 1994. godine, ali je poslije tri godine pobjegao iz zatvora.

Nekoliko mjeseci nakon dolaska u Veliku Britaniju 1999. godine otvorio je posao za pranje automobila i u tom periodu je upoznao svoju buduću suprugu. Njegova prošlost je otkrivena 2006. godine, pa je 2009. deportiran. Međutim, 2015. godine je uspio ponovo ući u zemlju, gdje je živio nelegalno sve do prošle godine.

On zarađuje 45.000 eura godišnje od svog posla za pranje automobila u Oadbiju u Lesteru. Profit koristi za financiranje svog raskošnog života u obližnjem luksuznom domu. Vjeruje se da on i njegova obitelj iznajmljuju kuću za 1.700 eura mjesečno, da posjeduju Volvo od 59.000 eura, ali i Bentli.

Poslanik Phillip Davis rekao je da ne može vjerovati da je osuđeni ubojica još uvijek u njihovoj zemlji i da nije izbačen.

- Ne znam šta radi ministarstvo unutrašnjih poslova. Oni ne štite građane od ubojica. Zaista je nevjerojatno da je još uvijek na slobodi i da uživa u svakodnevnom životu i da zarađuje novac. To je potpuno neprihvatljivo i treba ga deportirati - rekao je on.

Godine 2009. šef Interpola Tirani Pelumb Serefi, koji je radio na njegovom izručenju, kaže da je Selami Cokaj jedan od najtraženijih ljudi u Albaniji, jer je počinio ubojstvo i oružanu pljačku.

Usprkos tome što je najtraženiji čovjek, prema albanskom zakonu, puno je vremena prošlo od njegove prvobitne kazne, pa je oslobođen 2012. godine. Cokaj se u Veliku Britaniju vratio 2015. godine, koristeći svoje pravo ime. Sve ovo se desilo usprkos pravilima koja važe za bivše osuđenike u Velikoj Britaniji.

Ako je neko služio zatvorsku kaznu dužu od četiri godine, ne može ući u Veliku Britaniju. Susjedi koje žive u njegovoj blizini ne mogu da povjeruju da se on i dalje kreće slobodno.

- Mi smo za njegovu prošlost doznali iz medija prošle godine. Strašno je što je ubojica tako slobodno živio u našoj ulici. Međutim, vlasti do sada ništa nisu učinile po ovom pitanju - rekao je jedan od susjeda.

Glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova kaže da znaju za Selamija Cokaja i da se trenutno zalažu za njegovu deportaciju.