Najpoznatije mjesto za samoubojstvo

... odlučio: ako samo jedna osoba stane i upita ga što nije u redu, neće skočiti s Golden Gatea. Umjesto posljednjeg skoka, ispričao bi toj osobi o rastavljenim roditeljima koji su ga posvojili, a zbog kojih je on prekinuo s djevojkom, o čestim promjenama raspoloženja i simptomima bipolarnog poremećaja. Stajao je gotovo sat vremena kod ograde nešto više od metra koja nije predstavljala nikakvu prepreku, a ljudi su kraj njega prolazili bez ikakvog komentara, niti su primjećivali njegove suze, dok ga je čekao ponor Zaljeva San Francisco

Približila mu se jedna žena, najvjerojatnije turistkinja iz Njemačke te je student na trenutak odahnuo. Ipak, sve je bilo kratkog vijeka jer ga je zamolila samo za nekoliko fotografija. Nakon što je otišla, naš "junak" je na nogostupu ostavio ruksak s oproštajnom porukom, zatrčao se i bacio s mosta.

To je samo jedna od brojnih priča vezanih uz most Golden Gate, remekdjelo arhitekture koje ujedinjava snagu i ljepotu, a slavi svoj 75. rođendan. Most je otvoren 27. svibnja 1937., za njegovu gradnju trebalo je četiri i pol godine, a svojom crvenom bojom bliješti obasjan suncem ili se veličanstveno nazire kroz maglu.

U prosjeku, svaka dva tjedna netko skoči s mosta, što je dovelo do brojke od oko 1500 ljudi. Tu se ubrajaju samo oni za koje se zna, jer mnogi su skočili, a tijela su im završila u oceanu i nikada nisu pronađena. Također, neka tijela su pronađena toliko daleko od mosta da ih se nije moglo svrstati u "skakače". Nevjerojatno, ali jedan od pedeset pokušaja samoubojstva uspije preživjeti pad od gotovo 70 metara. Neki od njih su ostali doživotni invalidi, a neki su prošli tek s lakim ozljedama.

"Nešto privlači ljude da skoče s Golden Gatea. Na nekoliko trenutaka osoba svojom smrću privlači pažnju koju tijekom života nije mogla steći", izjavio je John Bateson, bivši ravnatelj kriznog centra za depresivne i suicidalne osobe u San Franciscu.

Izvor: Index.hr