Najezda otrovnih pauka u Europi

pauk

Naime, s dolaskom hladnijeg vremena pauci traže svoja skloništa u našim domovima, a njihov broj će ubrzano rasti zbog jačanja svjetske trgovine, navodi se u studiji Univerziteta u Bernu.

Istraživači s instituta za zoologiju ističu da nova vrsta pauka u Europu stiže svake dvije godine, a ta dinamika bi mogla da se promijeni i da počnu da dolaze svake godine. U studiji se navodi da su ''uvezene vrste'', prije svega one koje potiču iz Azije, često veće od autohtonih.

- Evolucija klime u Europi stvara uvjete života koji sve više odgovaraju suptropskim vrstama pauka, zbog čega postoji opasnost od dolaska otrovnih vrsta - upozorio je profesor zoologije Wolfgang Nentwig.

On je dodao da je s jedne strane dobro imati pauke jer hvataju razne insekte, njihov otrov se koristi u farmaceutskoj industriji, ali ipak ih nije prijatno posmatrati dok osvavaju ćoškove po domovima. Javlja se i strah od pauka ili arahnofobija, koja je jedna od najučestalijih ljudskih fobija, a istraživanja pokazuju da se oko 15 posto ljudi užasava te životinje. Sa druge strane, oni se nas ne boje, a poput većine hladnokrvnih životinja, privlače ih topli ljudski domovi.