Najčudniji božićni običaji

Danas donosimo božićne običaje koji su neobični za sve, osim za one koji ih upražnjavaju. U nastavku teksta nabrojali smo 10 najčudnijih običaja širom svijeta, za koje smo sigurni da će vam biti jako zanimljivi.

10. Kiviak - iskopaj mrtvu pticu
Božićni običaj na Grenlandu je Kiviak, ptica koja se zamota u kožu tuljana i zakopa ispod kamena nekoliko mjeseci prije Božića. Na Božić se iskopa, uklone se trule iznutrice, a ptica se onda pojede.

9. Skrivanje metli
Norveški božićni folklor uključuje i narodne predaje o vješticama i zlim duhovima. Poznato je da vještice kao prijevozno sredstvo koriste metle, tako da se za Božić u Norveškoj metle kradu i skrivaju, kako ih vještice ne bi koristile.

8. Kallinkantzaroi
Kao i u Norveškoj, vjerovanje u zle duhove je dio grčke božićne tradicije. Kallikantzaroi su zli duhovi koji žive u podzemlju tijekom godine, ali poharaju grčke domove tijekom Božića. Neki ih opisuju kao obične ljude, a neki kao visoke stvorove s metalnim cipelama, majmunskim rukama i crvenim očima. Postoji mnogo načina kako se riješiti ove napasti. Rješenje za obranu je vješanje svinjske čeljusti na dimnjak, što bi ih trebalo spriječiti pri ulasku u kuću.

7. Rolanje u crkvi
Božićna tradicija glavnog grada Venezuele, Caracasa, će oduševiti sve koji vole koturaljke. Posjetitelji mise dolaze u crkve na koturaljkama, pa se ulice Caracasa zatvore za promet.

6. Mješanje pudinga
Puding je vrlo važan dio božićne tradicije u Velikog Britaniji. Dobro napravljen puding može donijeti sreću tijekom godine. Ako miješate puding u smjeru kazaljke na satu i istovremeno zamislite želju, ista će se ispuniti.

5. Izgubi cipelu, dobij muškarca
Češki božićni običaji su usmjereni k usamljenim ženama. One žene koje se žele udati trebaju na Badnjak okrenuti leđa svojim vratima i baciti cipelu iza sebe. Ukoliko „prsti" cipele gledaju prema vratima, žena će se udati.

4. Pogodi tko dolazi na večeru
Za razliku od Norveške i Grčke, duhovi nisu nepoželjni u Portugalu. Na dan Božića, održava se „consoda", gozba na kojoj se za obiteljski stol postave tanjuri za duše mrtvih. Ukoliko im ponudite hranu, duhovi donose sreću kroz iduću godinu.

3. Konjska lubanja
Božićna tradicija u Walesu može loše utjecati na konje. Naime, za nju je potrebna konjska lubanja. Ukoliko uz to imate još i konjsku grivu i običnu kantu, veselje može početi. Oni koji još upražnjavaju ovu tradiciju prolaze ulicama grada s lubanjom na štapu i pokušavaju „ujesti" prolaznike. Ukoliko lubanja ugrize prolaznika, on mora platiti globu koju će staviti u kantu.

2. Caga Tio - cjepanica koja "kaka"
Dva najčudnija božićna običaja dolaze iz Katalonije. Jedan od njih je i zabava za cijelu obitelj. Prvo se mora nabaviti cjepanica koja se izbuši, na njoj se nacrta lice, a mogu joj se dodati i noge i ruke. Trebala bi podsjećati na psa ili neku drugu životinju. Od 8. prosinca, cjepanica se „hrani", u nju se stavljaju manje igračke i slatkiši. Na Božić se ova cjepanica „mlati" dok ne „pokaka" sve ono što se u nju stavilo.

1. El Caganer - Seronja
Njegovo ime je „seronja". To je figurica koju Katalonci najčešće stavljaju u blizinu jaslica. Predstavlja seljaka s crvenom kapom ili fratra koji "sere", a danas se mogu kupiti i figurice poznatih osoba. Postavi se malo dalje od ostalih figura u jaslicama, zbog neprikladnog položaja. U Kataloniji ovo nije svetogrdno, jer „seronja" donosi plodnu iduću godinu.

Toptenz.net