Na Veletržnici u Čapljini tikve teške preko 135 kilograma

tikva
... Tasovčićima kod Čapljine. Tikve su dopremljene na vaganje, jer od Prenja u stolačkoj općini do Tasovčića kod Čapljine, nije bilo pogodne vage da ta tri za ovdašnje prilike čuda izmjeri. Okupljeni su pratili istovar uz pomoć viličara, drugačije nije moglo.

Kad je viličar počeo unositi tikve na vagu, okupljeni su počeli nagađati koliko bi mogle biti teške. Velika većina nešto slično u Hercegovini nije vidjela, pa je cijeli ritual pratila s distance. Kako i ne bi kada su tikve teške 135, 130 i 118,6 kilograma. Na upit o tikvama Mate Palameta, ponosni vlasnik je rekao: ''Tikve su rasle u Prenju. Dugujem zahvalu bratu, koji je to sadio, radio i zalijevao, dok sam ja došao iz Njemačke na godišnji odmor.

Kad sam ja došao, onda sam preuzeo i dotjerao do kraja, dok je list sazrio, onda smo ih ubrali za vaganje. Bile su nezgodne unositi i iznositi u auto, pa smo ih stavili na palete, da viličar može prići i istovariti za vaganje".

Na upit je li očekivao tikve teške preko stotinu kilograma, nastavlja da je mislio da će biti i više.: ''Po obimu trebalo je biti i više. Mislim da su unutra, šuplje, nisu dovoljno pune. E, sad što je posrijedi, velike vrućine, sastav zemlje. Nešto je falilo da nisu teže, da unutra nisu dobro ispunjene. Po obimu vani u njima je trebalo biti od prilike, po 200 kilograma'', kaže Mate u izjavi za Radipostaju Čapljina..

Sjeme za tikve Mate Palameta je nabavio u Njemačkoj. ''Sjeme je iz Amerike, dobio sam to od prijatelja u Njemačkoj. On gore u njima natjera po 400 kilograma. Dobije on iz Kalifornije sjeme, ne znam kako se zove sorta, ali znam teže i do 400 kilograma. To je moj susjed gore, ali gore je drugačija klima. Neki dan sam zvao gore, rekli su mi da je kod njega još uvijek list zelen, tikva raste i ona će rasti još četiri tjedna i bit će branje i vaganje za mjesec dana'', nadodaje ponosni vlasnik najvećih tikvi u Hercegovini. Mate će urod za Hercegovinu neuobičajeno teških tikava, proslaviti ručkom u nekom od restorana s bratom i bratićem. Uvjet za svečani ručak bio je da tikve budu teške preko stotinu kilograma. Što se tikava tiče kaže:

''Jednu ćemo pokloniti prijatelju, dvije ćemo vratiti kući, neka stoje za ukras, bar jedno vrijeme". Mate riješen da prati prijatelja Nijemca u uzgoju. ''Mi ćemo pokušati proizvesti i veće tikve, vidit ćemo, malo smo stekli iskustva kako sve se to radi. Sadit ćemo ih na drugom mjestu, gdje zemlja bolje drži vlagu'', dodaje za kraj. Nakon što je izmjerio tikve tikve Mate Palameta se za ovu priliku iznajmljenim kombi vozilom, uputio nazad u Prenj, riješen da za godinu, dvije dostigne rekorde svog prijatelja Nijemca na čijem imanju tikve dostižu težinu i do 400 kilograma. Okupljeni su lakonski komentirali mjerenje ponavljajući u ovom dijelu Hercegovine raširenu - ''poljoprivredom se može baviti samo onaj tko ima njemačku penziju!''

Foto: Radiopostaja Čapljina