Na Pelješcu uhvatili udava od 3,5 metra!

"Nisam mogao vjerovati svojim očima što vidim!", prepričava prve dojmove sa golemom zmijurdom Eugen Uvodić vlasnik kafića na pristaništu u Prapratnom kojega je prijatelj iz obližnje kuće pozvao u pomoć kad je spazio gmaza.

"Mislio sam da prijatelj pretjeruje jer su u strahu velike oči. A da šta ću mislit nego da je riječ o kravušcu (kravosas) - potpuno neotrovnoj i bezopasnoj domaćoj zmiji? No, kad sam ušao u malu spremu od nekih 3,5 kvadrata odma' sam vidio da ta grdosija nema veze sa kravušcem", ispričao je za Slobodnu Dalmaciju Uvodić koji je skupa sa Krešimirom Frankovićem započeo lov na neželjenog kućnog gosta kroz razrađenu lovnu taktiku.

Prepričava da su je kroz nekoliko pokušaja proboli ostima zračnom puškom, pa su je, dok je bila sklupčana i ranjena držali još puna 2,5 sata probodene glave.

"Mahnito je mahala repom tako da je prsnula i porculansku vazu čiji su nas komadići isjekli. Nije bilo druge nego uzet' kopačicu i zabit' joj je u glavu, a onda sjekirom na kraju odsjeć' glavu kako bi bili posve sigurni da više nije živa", prepričava detalje borbe Eugen Uvodić.

Na mjesto borbe stigli su policija i vatrogasci, no nitko ne zna o kojoj je vrsti zmije riječ. Uvodić i Franković vjeruju da je udav.

Kažu da nije nije bio pretjerano aktivan dok su ga hvatali, pa pretpostavljaju da je netom prije pojeo nešto veliko.

Djeca kažu da je pojeo mačku ili mačiće kojih je bilo oko kuće.

'Nije rješenje uzmi sjekiru pa je ubij. Sad su to neki heroji'

Predstavnici udruga za zaštitu životinja zgroženi su tim činom, ali i načinom na koji su to prenijeli mediji kao da je riječ o herojskom djelu.

Koordinatorica Saveza udruga za zaštitu životinja grada Zagreba Jadranka Dragović rekla je kako je šokirana načinom na koji su mediji prenijeli vijest punu hvale.

Smatra da su muškarci trebali pozvati stučnjake, budući da zakon o zaštiti životinja propisuje način postupanja i zbrinjavanja divljih, domaćih i egzotičnih životinja.

"Nije rješenje uzmi sjekiru pa je ubij. Sad su to neki heroji, našli su i ubili zmiju. Koja je poruka svega toga?", upitala se Dragović.

Predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman smatra da zasigurno nije bilo potrebe za ubijanjem životinje u smislu samoobrane jer opasnosti za čovjeka nije bilo.

"Da je i bilo, nisu trebali vršiti nasilje. Niti su bili ovlašteni, niti ugroženi", rekao je Oman, koji smatra da protiv počinitelja treba podnijeti prekršajnu i kaznenu prijavu.

Drži da cijeli slučaj pokazuje koliko još treba edukacije o zakonu o zaštiti životinja i o odnosu čovjeka prema životinjima. "Kad se ovakvo nasilje prikazuje kao nešto normalno, a oni koji čine to nasilje kao heroji, onda je jasno da se zakon o zaštiti životinja ne provodi u praksi", rekao je.