Na odmoru u školi motaju jointe - preko mobitela

Aplikacija koja se zove "Roll a Joint" proširila se među mladima koji je "igraju" za vrijeme školskih odmora, čak i na nastavi, a najpopularnija je u susjednoj Srbiji, gdje je na tu pojavu pozornost redakcija nekih portala i medija skrenuo profesor jedne od beogradskih škola koji je slučajno na školskom satu zatekao učenike kako igraju tu igricu.

Kad se uključi aplikacija, na prozoru monitora pojavi se "trava" koju treba prstima rastresti na podlozi. Kad se to obavi, pojavi se rizla za zamotavanje u koju treba složiti "travu", te potom zamotati "joint".

Dodatne verzije: kako šmrkati kokain

Tu je i upaljač kojim valja pripaliti smotuljak, a kad se razgori, stup dima podiže se ovisno o okretanju mobitela. Pravo veselje tek dolazi: puhne li se u mikrofon mobitela, dim obavije čitav ekran.

Postoji i druga verzija igre koja se zove "Smoke a Bowl", u kojoj se "skunkom" puni staklena boca iz koje se puši, pa čak i "Nose Candy" - žiletom se na mobitelu razdvajaju crte kokaina, a potom se virtualno ušmrkavaju smotanom novčanicom.
Takvih, više ili manje blesavih igrica postoji na tisuće za mobitele, ali ovakve, koje bi trebale biti namijenjene zafrkanciji odraslih, koriste djeca i mladi te na taj način, upozoravaju neki stručnjaci, mogu lakše razviti liberalan stav prema drogama, koje doživljavaju kao "igru".

U zadarskim srednjim školama nisu primijetili igranje takvih igrica među učenicima, a pravila za korištenje mobitela vrlo su stroga.

- Naša škola poznata je po vrlo strogim pravilima ponašanja. Mobitel je zabranjen za vrijeme nastave. Ako bi nastavnik slučajno vidio da učenik koristi mobitel za igranje, Facebook ili slično, bio bi mu oduzet i predat pedagoginji i mogao bi doći po njega samo u pratnji roditelja. Isto tako, zabranjeno je i pušenje, ne samo u školi, nego i u blizini školske zgrade, tako da mi takvih problema nemamo, a za takve aplikacije prvi put čujem - kaže ravnatelj Strukovne škole Vice Vlahovića Tihomir Tomčić.

Za "motanje jointa preko mobitela" ne zna ni ravnatelj Pomorske škole Svetko Perković.

- To mi je prva informacija da takvo što uopće postoji. Moj je dojam da je posljednjih godina manje izražen problem s drogiranjem učenika nego prije desetak godina, i to toliko manje da se ne moramo time ni baviti kao prije.

Imali smo samo nekoliko slučajeva, koje smo rješavali zajedno s roditeljima i Centrom za prevenciju ovisnosti, ali moj je dojam da to više "nije u modi" kao prije, osim možda posljednjih mjeseci, kad se među učenicima na Facebooku opet počelo slobodnije govoriti o drogama, što je povezano s prijedlozima o dekriminalizaciji "trave".

A što se aplikacije tiče, naši učenici dolaze iz donjeg socijalnog sloja i nemaju novca za Android mobitele i slične operativne sustave, te zbog toga vjerojatno ni ne znaju za takve igrice - zaključuje Perković.

Izvor: Slobodna dalmacija