Na današnji dan rođen Dražen Ričl

Dražen Ričl
Rođen je u Sarajevu, a sa majkom Elvirom odrastao je na Koševu. Završio je srednju glazbenu školu, a kasnije upisao žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka. Ubrzo je počeo da svira u grupi Ozbiljno pitanje, zajedno sa Zlatkom Arslanagićem, a zatim i sa grupom Elvis J. Kurtović gdje je svirao u razdoblju od 1981. do 1985. godine.

Početkom 1985. godine ih napušta i zajedno sa Arslanagićem osniva grupu Crvena jabuka.

Ričl je jedno vrijeme bio voditelj na radiju Sarajevo, zajedno sa budućim nadrealistima Neletom Karajlićem, Zlatkom Arslanagićem, Zenitom Đozićem i Borisom Šiberom u humorističkoj emisiji i preteči prvih nadrealista PRIMUS (Priče i muzike subotom). Glumio je u prvoj sezoni serije Top lista nadrealista iz 1984. godine.

Dražen Ričl je 18. rujna 1986. godine doživio prometnu nesreću kada je sa Arslanagićem i Buhom pošao na koncert u Mostar. Buha je nastradao na licu mjesta, a Ričl je prebačen za Beograd na VMA zbog teških tjelesnih povreda, ali je dvije nedjelje kasnije, 1. listopada 1986. godine, preminuo. Sahranjen je na sarajevskom groblju Bare. Na mjestu nesreće kod Jablanice, 2009. godine postavljena je spomen ploča.