Mostarka Iva Martina Kraljević osvojila treće mjesto na 4. Međunarodnoj olimpijadi u mentalnoj artitmetici

Mostarka Iva Martina Kraljević osvojila treće mjesto na 4. Međunarodnoj olimpijadi u mentalnoj artitmetici
Školu "Malac genijalac" iz Mostara su predstavljali: 2C1: Lana Tikvić, Marko Ban, Adna Gusto i Danis Gusto; 2C2: Iva Martina Kraljević, Anica Kraljević i Irhad Turkić; 2B1: Gabrijela Šunjić; 1B2: Josip Lasta i Tin Maduna te 2B2: Ivona Mandić i Antea Mandić. Djecu su na takmičenju pratili nastavnica Marijana Šušac i članovi obitelji.

Pored Ive Martine Kraljević, moramo istaći da je Lana Tikvić na 3. Međunarodnoj Olimpijadi koja je održana prošle godine u Beogradu. osvojila treće mjesto.

Natjecanje je putem live streemom preko Facebook-a, dostiglo ukupnu publiku od 43.000. ljudi što pokazuje koliko je veliko interesiranje publike bilo.

Djeca i mladi od 4-14. godina, njih 2000, takmičili su se u 36 različitih kategorija Mentalne aritmetike. Proces učenja same tehnike brzog računanja zasniva se na drevnoj računaljci, Abakusu.

Na ovaj način se postižu rezultati poput bolje memorije, koncentracije, vizualizacije, analitičnosti i logike.

U Školu "Malac genijalac" iz Mostara upisi su u tijeku, sve informacije možete dobiti na broj 063 611 411 ili facebook Malac Genijalac Mostar.

Vjeruje se da riječ abak potiče od Grčke riječi abax ili abakon , što znači "tabla za računanje" ili "računaljka".
Kina je imala značajnu ulogu u razvoju abakusa još od 2400 p.n.e. Abak je poznat kao preteča modernih računala (kalkulatora) i računala.
Najpoznatiji tip abaka je kineski SuanPan. Abak, koji se sastoji od kuglica nanizanih na žice unutar pravokutnog okvira koji je prethodno bio sačinjen od metalnih kugli veličine kamenja, koje su bile nanizane na štapove ili krute paralelne žice pobodene u zemlju. SuanPan, ime kineskog abaka, nosi značenje "tabla za računanje" ili "kamena tabla za računanje".