Mostarac napravio svoju meteorološku stanicu, želi da postane službena

meteorolog, meteorolozi, meteorolška prognoza, Mostar
Odmalena je odvajao od džeparca da bi kupovao termometre, a danas u dvorištu porodične kuće ima profesionalnu meteorološku stanicu.

Ovaj 25-godišni mladić od 2008. godine svaki sat mjeri temperaturu zraka i nada se da bi u budućnosti njegova mjerenja mogla postati i službena.

Iako je meteorologija njegova velika ljubav, nije ju imao priliku studirati, pa se kroz godine obrazovao sam. "Nabavio sam neke stručne knjige i naučio dosta o meteorologiji. Postajalo je sve zanimljivije i onda sam se i sam okušao u prognoziranju vremena", priča.

Memić vrši mjerenja temperature svaki sat, neprekidno od listopada 2008. godine. U opremu je kroz godine ulagao sam, a Federalni hidrometeorološki zavod mu je donirao kućicu za mjerenje koja se nije koristila. Od tada njegova mjerenja zadovoljavaju sve parametre profesionalne meteorološke stanice, prenosi federalna.ba.

Kaže, ovu godinu građani će pamtiti po rekordnim temperaturama: "Od kada ja mjerim, u Blagaju je ove godine registriran apsolutni maksimum u temperaturi. On je iznosio 41,7 stupnjeva Celzijevih."

Želja mu je da njegova meteorološka stanica postane službeno mjerno mjesto. Podsjeća da je Blagaj 1960-ih godina imao svoju mjernu stanicu te kako su točna mjerenja važna za lokalno stanovništvo.

"Klima između Mostara i Blagaja se drastično razlikuje, a većinski se stanovništvo bavi poljoprivredom i to je njima od ogromnog značaja", naglašava on.

Bez obzira na to hoće li i kada njegova meteorološka stanica postati službena, Memić nastavlja sa svojom životnom strašću, a prognoze vremena, urađene po najvišim standardima, objavljuje na internetskim portalima u regionu.