Mostar: Robertina u Neretvi ulovila 10 kilograma teškog zubaca

... ženi koja je svoju ribarsku "karijeru" započela prije dvije godine, no već se sada može pohvaliti odličnim ulovom na kojem joj zasigurno zavide brojni kolege ribolovci.

Sezona ribolova

Kada je jučer ujutro krenula u ribolov po prvi put otkada je otvorena ovogodišnja ribolovna sezona, Robertina Munkači nije ni slutila kakav će joj biti ulov. Još je manje razmišljala o tome da će uloviti ribu tešku 10 kilograma. Radi se o zubacu koji je česta riba u rijeci Neretvi, no njegova težina od čak 10 kilograma iznenadila je i samu Robertinu.

- Ribolovom sam se počela baviti prije dvije godine, zajedno sa suprugom, i od tada svaki dan, kada to vrijeme dopušta, dolazim na ovo mjesto loviti ribu, kazala nam je Robertina, koja djeluje pri Sportsko-ribolovnom savezu FBiH. Njezino mjesto nalazi se na takozvanom području "gatačkih kuća" gdje je i ulovila ovaj, kako ga ona naziva, trofej. Iako je ribolovna sezona nedavno otvorena, Robertina nije imala priliku, zbog kiša koje su padale, ribariti na Neretvi prije jučerašnjeg dana. No, upravo joj se na jučerašnji dan posrećilo.

- Primijetila sam da je riba zagrizla, ali još nisam bila svjesna o čemu se zapravo radi. Borila sam se s njom oko dvadesetak minuta te sam tada vidjela da se zapravo radi o zubatcu čija težina iznosi 10 kilograma, kazala je Robertina, pokazujući vidno oduševljenje svojim ulovom. Nakon ulova zovnula je muža i kćerku koji nisu mogli vjerovati da se radi o tako velikom monstrumu, kako ga je i sama nazvala.

- Svaki dan sam u ribolovu i za mene je ovo jedno veliko opuštanje. Imala sam do sada nešto ulova, ali ovakvom nečemu se nisam nadala, priča Robertina ponosno držeći svoju ribu te kaže da još nije sigurna što će napraviti s njom.

- Nisam sigurna hoće li završiti kao jedan dobar ručak ili ću je preparirati kako bih imala uspomenu na svoje ribarenje, kazala je Robertina. Nakon brojnih dolazaka na Neretvu, gdje zajedno sa svojim kolegama svakodnevno lovi ribu, Neretva joj se, kako kaže, sada i odužila te joj vratila ovim velikim ulovom.

Uspješna žena

Posebna čar u cijeloj priči je ta što je upravo jedna žena osvojila ovako veliku ribu.

- Često su oko mene na ovom mjestu brojni drugi ribolovci, neki od njih sklone se kada me vide jer misle kako ću sve zapetljati, no ima i onih koji me podržavaju. Mislim da je ovo dokaz da žene mogu sve, pa čak i uloviti toliko veliku ribu kao što sam ja to napravila bez ičije pomoći, kazala je Robertina te nadodala kako će i dalje svoje slobodno vrijeme provoditi uz svoj štap te lijepu rijeku Neretvu.

Dnevni list