FOTO  Mostar: Aluminijev Relax na Buni ugostio 160 pustolova u 74 Citroenova odltimera

spaček, relax, aluminij, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, citroen, old timer

Njih čak 74 uparkirano je sinoć u Aluminijevo odmaralište, koje se prostire na obali rijeke Bune, a 160 vozača i njihovih suputnika prionulo je odmah na nužne popravke, da bi se potom opustili u ugodnomu ozračju Relaxa, u kojemu su se okrijepili za jutrošnji nastavak nesvakidanje automobilske pustolovine.

- Riječ je o Francuzima, zaljubljenicima u ova kultna vozila kojih je danas u Francuskoj ostalo svega 20-tak tisuća primjeraka. Dolaze iz grada Rennesa, pokrajina Bretanja, otkuda ova vozila i potječu. Na devetnaestodnevnomu su putovanju najlošijim cestama koje su im Francuska, Italija, Slovenija, Hrvatska i BiH mogle ponuditi - kazuje nam vlasnik turističke agencije Fortuna Tours Mili Bijavica koji ih je, zajedno s kolegom Alanom Kesovijom iz agencije Dubrovnik Sati, i doveo na odmor u Aluminijev turistički kompleks, nepunih 10 km južno od Mostara.
U Aluminij su stigli jučer oko 16 sati (jedan se spaček, pogrješno skrenuvši na Bišću polju, nehotice našao na glavnomu tvorničkom ulazu), da bi rano jutros krenuli prema Sarajevu, ali preko Ruišta i Igmana. Veselu kompoziciju u stopu prate džipovi sa serviserima te čak tri tegljača s nužnim zamjenskim dijelovima. Na putovanjima biraju makadamske ceste, nastoje noćiti u kampovima, i to pod šatorima, a vrijedi naglasiti kako je najmlađim vozilom u koloni 35 godina star spaček, dok su najstarijim pustolovima 85-godišnji supružnici koji, bez teškoća, prate zadani tempo. Nakon BiH, idu u Crnu Goru, potom i u Srbiju, otkuda će natrag doma.

- Bilo je ovo dobrom prigodom pokazati turistima našu bogatu ponudu. Relax je izvrsno mjesto za odmor, i u to su se ovi pustolovni osobno uvjerili. Francuzi su i prije rata bili redovitim gostima mostarske Bune i njihovu se povratku svakako veselimo - komentirao nam je Denis Petrić, direktor Aluminijeva sektora kojemu Relax organizacijski pripada.
Prolazeći ulicama Mostara, spačeci okićeni francuskim i zastavama zemalja kojima prolaze, mamili su uzdahe ljubitelja starih vozila, a prigoda je to podsjetiti i na događaj iz mostarske povijesti, točnije na 1902. godinu, kada su gradom prošli francuski sudionici automobilske utrke Pariz-Beč koji su, nakon glavnoga grada Austrije, svjedoči monografija Mostar - stoljeće športa, pustolovinu nastavili smjerom Beč-Graz-Zagreb-Banjaluka-Vakuf-Sarajevo-Mostar-Dubrovnik, iz kojega su se u Francusku vratili brodom.