'Morski jednorog vanzemaljac' pronađen nasukan na plaži

morski pas jednorog
... neobičnog stvorenja u stanju raspadanja, kojeg su odmah prozvali "morskim čudovištem".

"Velika grudva nečega ležala je izbačena na obalu. Izgledala je ogromno!", rekao je Cris Blair iz službe za nadzor i kontorlu životinja za NBC.

Korisnici društvenih mreža stvorenje su opisali kao "neku vrstu morskog jednorog vanzemaljaca" i kao "leteće stvorenje iz 'Beskrajne priče'", prenosi B92.

Iako se prvobitno mislilo da je u pitanju kit, stručnjak za morske pse sa Floride Georges Barges brzo je identificirao "stvorenje" kao vrstu morskog psa poznatu pod imenom golema psina (lat. Cetorhinus maximus).

U moru "neobično stvorenje", koje je morska struja izbacila na obalu, izgleda mnogo strašnije od onoga što je pronađeno na plaži u Mainu.

Berges je rekao da je moguće i da je veliki morski pas "tu možda malo gricnula", kao i da je moguće da je trup tjednima plutao morem.

"Voda uz obale Maine je veoma hladna u ovo doba godine, iako je ljeto, pa je proces raspadanja mnogo sporiji", zaključio je on.

Usprkos svom zastrašujućem izgledu, goleme psine nisu vrsta koje bi se trebalo plašiti. On ne love plijen kao ostali morski predatori, već se hrane tako što plivaju otvorenih usta, piše Newshub.

Goleme psine su vrsta koja se nalazi na listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode.