Mogu li vjera i znanost skupa?

 Igor Rudan, znanost, doktori znanosti

Mogu li vjera i znanost skupa?

Mnogi su utjecajni znanstvenici već pokazali da mogu. Jedan od takvih je i Igor Rudan, redoviti profesor i direktor Centra za globalno zdravlje na Sveučilištu u Edinburghu, gdje radi i kao direktor suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije. On je u ožujku 2016. postao prvi Hrvat izabran za redovnog člana Royal Societyja nakon Ruđera Boškovića 1761. godine.

Kako je rekao u intervjuu za Globus, u životu ga je u najopasnije situacije dovodila njegova katolička vjera.

‘... Nakon što sam poslao tolike molbe po svijetu za svoj drugi doktorat i dobio jedino pozitivan odgovor Sveučilišta Edinburgh, bio sam toliko sretan da sam se u jednoj crkvi u Edinburghu zavjetovao Bogu da ću idućih 10 godina svake nedjelje ići na misu. No nisam znao da ću se baviti globalnim zdravljem i da ću putovati po zemljama gdje nema katoličkih crkvi. Postao sam po tome poznat među svojim prijateljima. Oni su me pratili u situacijama kad sam u nekoj zemlji tragao za crkvom. Jednom smo sletjeli kasno u Kairo i spoznali da mi jedino preostaje jedna koptska crkva koja se nalazi u opasnoj četvrti. Moja tri prijatelja išla su sa mnom i jedva smo izvukli živu glavu', prisjetio se Rudan.

Dosadašnji znanstveni opus Igora Rudana uključuje više od 450 objavljenih znanstvenih radova i sedam knjiga koji su, prema bazi Google Scholar, citirani gotovo 50.000 puta, uz H-index 95, čime se nalazi među najcitiranijim znanstvenicima svijeta. Thomson Reuters i američki Institut za znanstvene informacije svrstali su ga među 'vodeće znanstvene umove svijeta' u 2015. i 2016. Za znanstveni i stručni rad dobio je 20-ak nagrada, među kojima se posebno ističe Chancellor's Award, najviša nagrada za znanstveni rad u britanskoj akademskoj zajednici, koju mu je kao jedinom dobitniku za 2013. godinu uručila britanska princeza Anne.