Ulje za sunčanje po receptu naših baka

U staklenu bocu šireg otvora ili malo veću staklenku stavi se nekoliko izribanih mrkava, nekoliko nasjeckanih zelenih oraha, nekoliko samih lavandinih cvjetova, a može se dodati i kadulja i smilje. Boca se napuni otprilike 60-70 posto tim sadržajem, a potom se do vrha nalije ekstradjevičansko maslinovo ulje. Mješavina se ostavi na suncu 20-25 dana, svaki se dan malo promućka i na kraju fino procijedi kroz nekoliko slojeva gaze.

Maslinovo ulje ima prirodni zaštitni faktor 2, što je zanemariva zaštita za današnje zračenje, no prirodno veći faktor imaju mrkva i orah, što onda znatno podiže zaštitni faktor našeg ulja, a osim toga i njeguje kožu. Mrkva je bogata beta-karotenom i vitaminom A i koristi se i u modernim preparatima za sunčanje jer obnavlja kožu i usporava njeno starenje, sprečava fotoosjetljivost i ubrzava tamnjenje.

Smilje, lavanda i kadulja također su odlični za njegu kože, lavanda i kadulja djeluju protuupalno i na akne, opekline, rane, a ljekovita kadulja, salvia officinalis, smanjuje i celulit. Osim toga, ti će sastojci ulju dati prekrasan miris.

Izvor: sensaklub.hr