FOTO/VIDEO  U odjeći pronađene opasne kemikalije koje izazivaju rak: Greenpeace analizirao najveće modne marke

... vodeće modne marke, kao što su Armani ili Benetton, odnosno brendova C&A, Calvin Klein, Diesel, Esprit, Gap, H&M, Jack&Jones, Levi's, Mango, Metersbonwe, Only, Tommy Hilfiger, Vero Moda, Victoria's Secret i Zara.Svi su proizvodi testirani na nonilfenol etoksilate (NPE) koji škode hormonalnom sustavu, neki su primjerci odjeće testirani na ftalate koji su opasni za reproduktivne organe, te na kancerogene amine iz tzv. azo-boja.

Ono što su tada otkrili zgrozilo je Greenpeace.

Mnogi tekstilni proizvođači i poznate modne marke u izradi odjeće koriste opasne kemikalije.

Riječ je o kemikalijama koje su štetne kako za ljudsko zdravlje tako i za okoliš.

Dvije trećine od 141 uzorka sadržavale su nonilfenol etoksilate ( NPE), četiri su uzorka sadržavala visoke doze toksičnih ftalata, a u nekima su pronađeni i tragovi kancerogenih amina.

- Modni brendovi rijeke diljem svijeta koriste kao kanale za odvod otpada, tvrdi Manfred Santen, Greenpeacov aktivist te dodaje kako vjeruje da će prozvođači odjeće ubuduće svoje proizvode producirati bez kemikalija koje se trenutno koriste u procesu proizvodnje, piše Deutsche Welle.

- Neke kemikalije mogu prouzročiti karcinom ili utječu na hormonalni sustav, upozorava Santen.

Te kemikalije u zemljama proizvodnje preko otpadnih voda iz tvornica završe u rijekama, a potom kasnije, nakon što se odjeću izveze u druge zemlje, otrovne tvari "napuštaju" tekstil npr. prilikom pranja. Tako diljem svijeta ugrožavaju opskrbu pitkom vodom i životni prostor riblje populacje. Čak i ako odjeća nije otrovna, moguće je da su u procesu njezine proizvodnje korištene štetne tvari.

- Opasne tvari nismo pronašli baš na svakom komadu odjeće, ali na odjeći svake od tih firmi. Tako, na primjer u Zarinim jeans-hlačama proizvedenim u Pakistanu stručnjaci su pronašli tvari koje mogu prouzročiti rak. Kemikalija je bilo i u jednoj dječjoj jakni, upozorava Santen.

Alex Föller, šef udruženja TEGEWA koje zastupa interese kemijske industrije koja proizvodi sredstva koje onda proizvođači tekstila koriste u obradi i čišćenju svoje odjeće, objašnjava kako proizvođači uz pomoć tih kemikalija čiste konce i odjeću.Greenpeace je zato predbacio modnim kućama da svoje tekstilne proizvode nepotrebno "zagađuju" tim kemikalijama. Modna branša je burno reagirala na te tvrdnje. Od 2011. godine, kada je Greenpeace pokrenuo kampanju protiv kemikalija u odjeći, 17 velikih brednova, među njima adidas, Nike i H&M obećalo je da će do 2020. prestati koristiti štetne tvari.

Zara tvrdi da APEO ne koristiti već od svibnja 2013. Greenpeace je najavio da će kontrolirati drže li se proizvođači obećanog.

Santen ipak podsjeća da su modne kuće suočene s velikim izazovima.

- Oni često ne znaju koje firme, gdje i što uopće za njih prerađuju ili proizvode. Neke od njih u samo nekoliko tjedana "odgovaraju" na nove modne trendove, u rekordno kratkom roku kreiraju, proizvode i prodaju nove kolekcije, objašnjava.

Problem je i da je dostava komplicirana.

- Pojedini proizvođači tekstila imaju i po 100-200 firmi u Kini, Pakistanu i Bangladešu koje za njih šiju odjeću." A te firme u Aziji kemikalije za obradu tekstila kupuju od različitih ponuđača. U takvoj situaciji teško da netko može uopće zadržati kontrolu nad proizvodnim procesom, navodi Föller.

Uporaba kemikalija koje nisu štetne ne utječu znatno na porast cijene odjeće, tvrdi Föller, eventualno se radi o dodatnim troškovima koji iznose nekoliko centi.

- Ali modne firme moraju provjeravati da li se njihovi dobavljači pridržavaju novih pravila, objasnio je Föller te dodao kako se treba zalagati za strategiju po kojoj bi dobavljači mogli biti i "izbačeni" iz posla ukoliko se ne drže pravila "igre", piše Deutsche Welle.