Top 7 'muških' namirnica od kojih ćete postati Popaj

muskarac

1. Špinat

Kad mornar Popaj pojede špinat puca od energije i zdravlja, i to nije bez razloga. Ovo povrće zadovoljava 200 dnevnih potreba za vitaminom K, koji čuva zdravlje kosti. Bogato je željezom pa se preporučuje osobama koje se oporavljaju od bolesti ili su anemični. Špinat je i dobar izvor luteina koji čuva vid.

2. Banana

Slasne banane su rado viđen izvor u smoothiejima jer mu daju kremoznost i slatkoću. No ovo egzotično voće je i prepuno kalija koji smanjuje osjećaj umora i pojačava koncentraciju. Uz to je i dobar izvor vitamina B6 koji je važan za pravilan rad imuniteta i mozga, kao i prehrambenih vlakana koji čuvaju probavu.

3. Cikla

Cikla u smoothiju? Nutricionisti kažu apsolutno. Ovo je korjenasto povrće puno anti-upalnih karatkeristika s visokim postotkom željeza, folata i B vitamina. U 200 grama cikle naći će se i 440 miligrama kalija. Stručnjaci savjetuju da ciklu kombinirate uz citrusno voće poput naranča ili limuna kako bi pojačali međusobnu apsorpciju hranjivih tvari.

4. Maslac od badema

U smoothie ne zaboravite dodati i nešto dobrih masnoća. Bademov maslac se nameće kao puno bolji izbor od recimo maslaca od kikirikija jer ima više vitamina E, kalcija i željeza od njega. Zbog visokog postotka proteina i vlakana dobar je saveznik u izgradnji mišića, te zasićuje organizam na dulje vremenske periode.

5. Grčki jogurt

Zdravi napitak nije potpun bez dobrog izvora proteina, poput grčkog jogurta. Ne samo da ima dvostruko više proteina od običnog jogurta, već sadrži i veliku količinu kalcija koji osigurava dobru izgradnju kostiju i zuba. Ne treba zaboraviti da njegova kremaste tekstura pridonosi slasnosti cijelog iskustva.

6. Proteini u prahu

U energetske shakove možete dodati i proteine u prahu prepune bjelančevina i amino-kiselina, te s niskim udjelom ugljikohidrata od kojih rastu mišići. Na tržištu je već duže vrijeme prisutan i popularan protein mliječne sirutke (whey), a u posljednje vrijeme njegovu slavu dostiže i protein graška koji se zbog biljnog prijekla nameće kao odličan izbor za vegane i vegetarijance.

7. Cimet

Povrće, voće i suplementi hrani obično se nalaze u centru pozornosti prilikom pripreme napitka. No mnogi zaboravljaju da dobro odabran začin može transformirati okus cijelog smoothieja. Cimet je vrlo fleksibilan začin koji pristaje raznim kombinacijama, a studije su pokazale da regulira krvni tlak, te snižava loši kolesterol. Povrh svega, jedna čajna žličica će osladiti okus energetskog napitka.

punkufer.hr